Pulski aerodrom: 1.500 Rusa manje nego lani

Ove godine nema ih toliko puno - Rusi snimljeni lani na pulskom aerodromu
Ove godine nema ih toliko puno - Rusi snimljeni lani na pulskom aerodromu

Pulska zračna luka već osjeća negativne posljedice uvođenja viznog režima za ruske državljane što je bila obveza Hrvatske zbog ulaska u Europsku uniju. O konkretnim negativnim efektima koje su donijele vize, upozorio je u svom pismu upućenom hrvatskim hotelijerima i direktor moskovske turističke agencije Paks Nikolay Prigolovkin koji je rekao da će na hrvatsku obalu ove sezone doći upola manje gostiju iz Rusije te da je već otkazano šest čartera - tri za Pulu, dva za Dubrovnik i jedan za Split.

Gubitak ruskih gostiju drastično se primjećuje, veli direktor pulske Zračne luke Svemir Radmilo, koji potvrđuje da su tri leta iz Rusije otkazana, ali su paralelno uvedeni drugi sa znatno manjim brojem dolazećih gostiju. Zbog uvođenja vize Rusima, samo od otvaranja sezone pred Uskrs, u zadnjih 70-ak dana, kroz pulski je aerodrom prošlo čak 1.500 Rusa manje nego lani, a istovremeno je evidentirano i 23 posto manje sjedala na letovima. Tako je primjerice ruska kompanija Transaero ukinula let boeingom 747 koji ima 400 sjedala, a uvedeni su neki zamjenski letovi s četiri znatno manja zrakoplova koja dovoze 180 putnika.

- To će biti veliki problem za pulski aerodrom jer Rusi nam čine najveći broj gostiju, veli Radmilo i dodaje da su im izuzetno važni jer čine čak 35 posto ukupnog broja pristiglih gostiju. Usporedbe radi, u ostalim hrvatskim zračnim lukama Rusi ne prelaze 10 posto ukupnog broja stranih gostiju. Napominje da se ovaj problem neće moći riješiti ni u naredna dva mjeseca, a značajan pad koji se dalje može očekivati, u konačnici će se negativno odraziti na ukupno poslovanje aerodroma. Konkretno, već sada su na snazi mjere štednje, nema investicija ali ni novog zapošljavanja.

Očito je ministar turizma Darko Lorencin zakasnio u Moskvu jer se u posjet i rješavanje ove problematike uputio tek prije tjedan dana. Lorencin je svoj tempirani odlazak opravdao riječima da su gosti iz te zemlje "last minute" putnici, pa raniji odlazak u Rusiju ne bi bio učinkovit. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter