Pulske vijecnike omeli prosvjednici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zašto je gradsko pogrebno poduzece Monte Giro posudilo 200 tisuca kuna Nogometnom klubu Istra 1961"? Bilo je jedno od vjecnickih pitanja koja su se mogla cuti na na aktualnom satu pulskog Gradskog vijeca, a postavio ga je HDZ-ov vijecnik Janko Žužic. On naime smatra da to gradsko poduzece posluje s dobiti te da bi bilo pametnije da senovac usmjerio za neku od investicija.

-Teško da cemo na dresovima igraca vidjeti sponzorski napis "pokopajte se kod nas, mi smo najbolji- Monte Giro", sarkasticno je dometnuo Žužic.

Obrazloženje je dao direktor Mone Gira Darko Buršic rekavši da je s klubom sklopljen ugovor da do 30. lipnja vrate pozajmicu jer u protivnom slijede sankcije te da takav nacin posudbe nije neuobicajen. Buršic nije odgovorio koliko po ugovoru iznosi kamata, a nije pojasnio niti o kojim se eventualnim sankcijama radi, napomenuvši da nema bojazni da klub nece vratiti novac.

"Zašto je na pulskoj zaobilaznici došlo do oštecenja i kako se to uopce moglo dogoditi", zanimalo je IDS-ovca Marka Martincica. Procelnik za komunalni sustav Damir Prhat kazao je da svu odgovornost zbog naknadnih oštecenja snosi izvodac radova, rekavši da je Grad zatražio prijedlog sanacije i dinamiku radova kako bi se nedostaci što prije uklonilo i kako bi se ispoštovali dogovoreni tehnicki uvjeti.



Odgovarajuci na upit IDS-ovog vijecnika Sergia Stupara direktor Herculanee Igor Stari kazao je da se dinamika radova na izgradnji kanalizacijskog sustava odvija i više nego dobro, rekavši da se uskoro ocekuju radovi na kružnom toku gdje bi se trebao montirati kolektor a to bi trebalo završiti do pocetka radova na Rivi koji trebaju startati u svibnju. Procelnik za prostorno planiranje Giordano Škuflic rekao je da je natjecajnu dokumentaciju za izradu projekta za uredenje Rive podiglo 26 natjecatelja te da bi se 14. srpnja trebao izabrati najbolji rad.

Gradonacelnik Boris Miletic vijecnike je izvijestio da je Grad zatražio ocitovanje zbog iznenadne odluke MORH-a koji traži gotovo 20 posto teritorija na Muzilu iako je prethodno bilo receno da se to podrucje za vojsku smatra besperspektivnim.

"Zašto su za nastupe u Areni odbijene dalmatisnke klape i humanitarni koncert udruge Hitan slucaj" interesiralo je HDZ-ovu vijecnicu Lovorku Tomicic koja nije zaboravila spocitnuti što i ove godine nije odobren koncert Marka Perkovica Thompsona, rekavši da je jasno da se radi o politickoj zabrani.

Odgovorio joj je predsjednik nadležnog povjerenstva za odabir programa u Areni Bernard Zenzerovic rekavši da spomenuta dva programa nisu prošla jer Grad nije mogao prihvatiti tražene uvjete.

-Što se tice klapa, zatraženo je da se svim izvodacima plati po 10 tisuca kuna, organizatoru 15 tisuca, a da Grad pritom osigura i rasvjetu, razglas i tako dalje. Udruga Hitan slucaj takoder je tražila da ih se financira a nisu cak ni definirali svoj program odnosno izvodace, zakljucio je Zenzerovic dodajuci da Grad takve uvjete nije želio prihvatiti.



Pulski fejsbukovski prosvjedici su nakon okupljanja na Portarati krenuli pulskim ulicama, a prva im je stanica bio Forum gdje su ispred Gradske vijecnice, u kojoj je u tom trenutno zasjedalo Vijece, prozvali predstavnike pulske vlasti ali i oporbe.

"Lopovi, lopovi, Brijuni rivijera-majka korupcije, ne damo Brijune, život bez stranaka je moguc", samo su neke od parola koje su uputili gradskim zastupnicima koji su pak prosvjednike odmjeravali s prozora. Povorka se potom uputila prema sjedištu Županije gdje su ponovili svoje zahtjeve i kritike.

Na demonstracijama se okupilo stotinjak ljudi što je znatno povecanje u odnosu na dosadašnja okupljanja u tjednu, a organizatori tvrde da nece odustati dok god ne dode do pada aktualne HDZ-ove vlade i dok se ne raspišu prijevremeni izbori. Pozivaju gradane koji traže promjene da im se pridruže vec ove subote kada prosvjed starta s istog mjesta i u isto vrijeme-na Trgu Portarata u 18 sati.


Podijeli: Facebook Twiter