Pulske utvrde iz brijunske radionice

(D. M.)
(D. M.)

Dvanaesta po redu Međunarodna radionica arhitekture fortifikacija završila je s radom danas na Brijunima, a održavala se od 22. kolovoza u organizaciji Ministarstva kulture i Javne ustanove Nacionalni park Brijuni.

Radovi ovogodišnje radionice premijerno su izloženi i prezentirani u dvorani Verige hotela Istra na Velikom Brijunu, dok će se u obližnjoj Kući za brodice sve do nedjelje moći razgledati radovi s prošlogodišnje radionice arhitekture fortifikacija.

Zofia Mavar, dugogodišnja, a sada umirovljena djelatnica Ministarstva kulture, rekla je da je ove godine sudjelovalo 25 studenata s njihovim mentorima i to iz Hrvatske, Poljske, Ukrajine te prvi put i iz Austrije. "Ozbiljniji i detaljniji rad počeo je 2001. godine od kada se svake godine kontinuirano održava ova ljetna škola", kazala je Mafar.

Ovogodišnju su radionicu inicirali i financirali Arheološki muzej Istre u Puli i Nacionalni park Brijuni, stoga je program aktivnosti bio prilagođen interesu i potrebama tih ustanova. Rad je započeo 22. kolovoza u Puli na Fortu Bourguignon istraživanjima i analizom utvrde za potrebe obnove i uređenja. Potom se od prvog tjedna rujna rad nastavio na Brijunima, a obrađene su četiri lokacije: Peneda i Giacone (Veliki Brijun), te Pisak i Glavina (Mali Brijun).

Za Fort Bourguignon bila je predviđena funkcija kulturno-umjetničkog centra, odnosno namjena za razne funkcije - od kojih prevladavaju one kulturno-umjetničke povezane s turizmom i rekreacijom.

Sandro Dujmović, ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni izrazio je veliko zadovoljstvo što se te ljetne radionice održavaju na Brijunima te što se radi na revalorizaciji tih utvrda. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter