Pulske tvrđave bi mogle na listu UNESCO-a

Zlatne stijene (a. t.)
Zlatne stijene (a. t.)

Za iduću godinu najavljen je još jedan dolazak UNESCO-ovih predstavnika u Pulu kako bi obišli pulske tvrđave i procijenili trebaju li se naći na UNESCO-ovoj listi i pod njihovom zaštitom. Iako mnogi to smatraju izuzetnom prilikom da se fortifikacije u Puli i okolici, a kažu da ih ima 20 velikih i više od stotinu manjih, očuvaju od daljnjih devastacija, ima i onih koji smatraju da nam ne treba UNESCO da bi sačuvali naše vrijednosti.

"U UNESCO se nitko ne gura, jer bi po tome pola Italije trebalo biti unutra i pod zaštitom, a Istra cijela s obzirom na graditeljske vrijednosti. No, važnija je volja na lokalnoj razini da se nešto očuva", smatra jedan od upućenijih sugovornika.

No, kako je tijekom posljednjeg posjeta Puli istaknuo prof. Hans-Rudolf Neumann, predstavnik međunarodne organizacije za zaštitu fortifikacija (ICOFORT), Pula svakako mora ući jer je jedina ratna luka s cijelim sustavom fortifikacija. Ujedno bi bila prva takva ratna luka stavljena pod zaštitu UNESCO-a u takvom izvornom obliku iz 19. stoljeća.

Zoran Glivarec, pročelnik Konzervatorskog odjela u Puli, kaže da je austrougarska Pomorska tvrđava Pula istaknuti spomenički lokalitet, prepoznat i na međunarodnoj stručnoj sceni već neko vrijeme, osobito nakon uvrštenja amsterdamskih fortifikacija na UNESCO-vu listu svjetskih spomenika, a koje također datiraju iz 19. stoljeća.

- Radi se o prijedlogu da se Pomorska tvrđava Pula kandidira kao dio općeg fenomena austrougarskih fortifikacija 19. stoljeća. Tako bi se Pomorska tvrđava Pula predlagala zajedno s još 11 istaknutih fortifikacijskih sustava diljem Europe, kaže Glivarec. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter