Pulske srednje škole moraju se širiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pulskom Gradskom vijecu prezentiran je projekt Istarske županije "Pulske srednje škole". Kako je istaknula Patricia Smoljan, županijska procelnica odjela za obrazovanje, sport i tehnicku kulturu, od ukupno 21 srednje škole na podrucju istarskog poluotoka, polovica, odnosno deset, plus ucenicki dom, smještena je u Puli, a u zgradi u vlasništvu Županije djeluje i privatna srednja škola.

Prema predloženom projektu koji je prezentirala Vesna Sagaj, viša savjetnica za kapitalnu izgradnju županijskog odjela, sanacijom i rekonstrukcijom te nadogradnjom postojece zgrade radionice na Vidikovcu osnovao bi se tzv. centar novih tehnologija namijenjen tehnickim i srodnim strukama.

Time bi se osigurao prostor za teoretsku i prakticnu nastavu za ukupno 1.200 ucenika Tehnicke, Industrijsko-obrtnicke i Strukovne škole koji bi pohadali nastavu na ukupno 12 tisuca cetvornih metara neto površine. Ucenici Industrijsko-obrtnicke i Strukovne škole iselili bi iz žute škole, a "tehnicari" s Kaštela. Uz praktikum bi se izgradila i dvorana te ucenicki dom.

Takva selidba omogucila bi da se Gimnaziji dodijeli više prostora u žutoj školi te da se u zgradu useli Glazbena osnovna i srednja škola Ivana Matetica Rojngova kojoj vec u travnju sljedece godine istjece, i nece se produžiti, zakup prostora u Uljanikovoj kasarni. Ujedno bi se u žutu školu preselili i ucenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna pa bi se formirao Društveni centar.

Ukupno bi u sadašnjoj žutoj školi, koja se namjerava sanirati i adaptirati (sanacija krova i fasade, izmjena stolarije, rekonstrukcija instalacija, ugradnja lifta, sanacija podrumskih prostorija za radionice), mjesto pronašlo 1.300 ucenika.

Uz sadašnji praktikum i dvoranu Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na Stoji nadogradnjom oko 3.500 cetvornih metara formirao bi se Turisticko-ugostiteljski centar dostatan za odvijanje teoretske nastave. Iako radovi još nisu zapoceli, predvida se rušenje stare i izgradnje nove Medicinske škole.

Realizacija projekta planira se okoncati u narednih cetiri-pet godina, a financijska konstrukcija teška je 260 milijuna kuna. Ostvarenje je predvideno u fazama, a projekt Centra novih tehnologija kandidirat ce se za financiranje iz EU-fondova. Njegovom realizacijom oslobadaju se zgrade te se omogucuje prodaja oko 5.500 cetvornih metara atraktivnog prostora u središtu grada.

Time se, pak, namjerava osigurati sredstva za kompletnu realizaciju projekta koji bi rezultirao jednosmjenskom nastavom za sve pulske srednjoškolce. Iako u sažetku projekta nije specificirano, a ni prezentatorice nisu napomenule, može se pretpostaviti da bi prodaja obuhvatila prostore Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Radicevoj ulici, Lipe u Kandlerovoj te Tehnicke škole na Kaštelu.

Nakon ostvarenja projekta u centru grada ostalo bi nešto manje od 1.700 gimnazijalaca, umjetnika, medicinara i ekonomista te polaznika talijanske srednje škole, dok bi ostali, više od polovine trenutnog ukupnog broja srednjoškolaca (1.740), preselili na Vidikovac i Stoju. (Goran ROJNIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter