Pulske spomenike razgledalo 325.500 posjetitelja

Arenu je samo u kolovozu razgledalo više od 80 tisuća gostiju (D. MEMEDOVIĆ)
Arenu je samo u kolovozu razgledalo više od 80 tisuća gostiju (D. MEMEDOVIĆ)

Pulske znamenitosti dosad je posjetilo 325.546 posjetitelja, što je u odnosu na usporedive podatke iz prošle godine gotovo 15 tisuća gostiju više. Kako saznajemo u Arheološkom muzeju Istre (AMI), koji upravlja spomenicima kulture, amfiteatar je ove godine razgledalo ukupno 285.991 posjetitelj, Augustov hram 20.532, Galeriju C8 5.158, a muzejsko-galerijski prostor Sveta srca 13.865 posjetitelja.

Brojke iznad planiranih

Valja, naime, podsjetiti da je lani do ovog perioda pulske znamenitosti posjetilo tek nešto više od 300 tisuća gostiju, iako su nam tada nedostajali podaci za galeriju Sveta srca koju godišnje obiđe 15-ak tisuća posjetitelja. No, baš kao i lani, kada se ovim brojkama AMI-ja pribroje i posjete borbama gladijatora u Areni Spectacvla Antiqva ili posjet tunelima ZerroStrasse kojima ravna Povijesni i pomorski muzej, tada se s pravom očekuje da će i ova godina biti još jedna u nizu u kojoj će se i u Puli rušiti turistički rekordi.

- Zadovoljni smo ovogodišnjom sezonom jer nam u svim kulturnim objektima ide baš kao po planu, onako kako smo i razmišljali. Posjećenost svih objekata na razini je prošlogodišnjih rezultata ili, negdje, čak i malo više nego lani. Kako će biti do kraja godine, treba tek vidjeti, jer za nas tek slijedi podvlačenje crte i zbrajanje rezultata, no već sada smo, ponavljam, jako zadovoljni. Kod nas je teško reći i uspoređivati situaciju na dan u odnosu na isti period lani, jer nam brojke variraju ovisno o tome kada padaju blagdani, kada se održava i koji koncert i nizu drugih faktora tako da ovo sada još uvijek nije realna slika onoga kakvu ćemo godinu zaključiti. U svakom slučaju, dosad su svi pokazatelji iznad očekivanja i sezona je dobra, kaže ravnatelj AMI-ja Darko Komšo.

S obzirom da je kroz cijelu 2014. godinu spomenike pod ravnanjem AMI-ja razgledalo 378.405 posjetitelja, s naglaskom da je bila riječ o izuzetno kišnom ljetu kada je navala turista na grad i obilazak znamenitosti najveća, a da je lanjska uspjela probiti čak i te izvrsne brojke, već je sada jasno da će se, vjerojatno već do konca ljeta, a sigurno do kraja godine, i ove godine rušiti rekordi.

Naravno da je najviše posjetitelja obišlo najvrjedniji hrvatski spomenik, pulsku Arenu, koju je u ovoj godini samo u kolovozu razgledalo 80.210 gostiju, Augustov hram 6.644, galeriju C8 683, a galeriju Sveta srca 1.407 posjetitelja.

Čeka se posezona

Da će i posezona biti dobra govore i najave vrijednih i turistički interesantnih manifestacija poput Outlooka u rujnu, utrke X-ica drugu subotu u rujnu, koja se reklamira i na okolnim tržištima koji gravitiraju Istri, kao i velikog triatlon događaja Ironman 70.3 trećeg vikenda u rujnu. Uslijedit će Slurp festival na Punti Christo u Štinjanu zadnji vikend u rujnu, sajam nautike u listopadu, a sijaset događanja vezanih uz prosinca, najveseliji mjesec u godini trebao bi zaključiti dobru godinu. Sve to veliki je mamac za goste i razlog za optimizam turističkih djelatnika.

Razlozi za (samo)hvalu čelnih ljudi Grada i ovih ustanova u kulturi tim su značajniji kada se zna da su sve to uspjeli realizirati unatoč tome što još uvijek nije okončan velebni i zanimljiv projekt uređenja Malog rimskog kazališta, a i zgrada muzeja je, zbog preuređenja, zatvorena za posjetitelje i bit će još neko vrijeme.

- Što se tiče projekta uređenja zgrade Arheološkog muzeja trenutno nam je pri kraju postupak javne nabave za izvođenje radove unutar zgrade. Stigle su nam ponude koje se sada analiziraju. Kada sve to budemo odradili i kada dobijemo sve potrebne dokumente tada ćemo moći konkretnije govoriti i o radovima i rokovima, kaže nam ravnatelj Komšo.

Štinjanske manifestacije "podebljavaju" brojke

Kako doznajemo od Sanje Cinkopan Korotaj, direktorice pulske Turističke zajednice, ova turistička sezona ponovo obara rekorde. Naime, do utorka, 23. kolovoza Pula bilježi 253.900 dolazaka što je 13 posto više dolazaka nego lani. Kada govorimo o noćenjima, Pula je dosad zabilježila 1.317.968 noćenja što je devet posto više nego lani. Navedimo kako se još uvijek čekaju odlični rezultati posezone, kada u Pulu stiže veliki broj Britanaca, ali i mladih iz ostalih dijelova svijeta na dva velika festivalska događanja u Štinjanu, a koje će dobre brojke još "podebljati", istaknula je Cinkopan.

I Aquarium bilježi porast broja gostiju

I tek za kraj valja reći da na borbe gladijatora svake godine dolazi oko 20 tisuća gledatelja, a da kroz znamenitosti pod ingerencijom Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, poput tunela ZerroStrasse godine bilježi 18 tisuća posjetitelja. Kako saznajemo iz Aquariuma na Verudeli i oni su zadovoljni ovogodišnjim brojkama. I oni, naime, bilježe više od 60 tisuća posjetitelja ili desetak posto više nego lani. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter