Pulske snage oživile Shakespeareovo djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U osjeckom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) veceras ce biti uprilicena premijera komedije "Mletacki trgovac" Williama Shakespearea u režiji Roberta Raponje, što je ujedno treca premijera 105. kazališne sezone ovoga teatra.

- Rijec je o svevremenskom djelu cuvenog Shakespearea gdje, za razliku od ostalih ostvarenja, ženu stavlja na pijedestal. U tekstu komedije "Mletacki trgovac" prepoznaju se duboki muško-ženski odnosi, u koje Shakespeare ulazi toliko daleko i za ono doba hrabro, jer ženu odijeva u mušku odjecu, kazao je Raponja te je izrazio zadovoljstvo svojom redateljskom ulogom kao i cjelokupnim ansamblom.

Antonija, mletackog trgovca, glumi Davor Panic, Bassanija, njegova prijatelja, Aleksandar Bogdanovic, mletacki dužd je Mario Rade, bogati Židov Boro Stjepanovic, a bogatu baštinicu utjelovljuje Sandra Loncaric Tankosic.

I istarske su snage važan dio ove predstave. U predstavi glume i Majkl Mikolic te Petra Bernarda Blaškovic, pulski glumci s osjeckom adresom, a glazbu je skladao takoder pulski autor Massimo Brajkovic.

- Silno sam uzbudena zbog premijere, uvijek je vrlo poticajno i izazovno igrati Shakespearea, kazala je Petra Bernarda Blaškovic.

Scenografiju potpisuje Darko Petrovic, porijeklom Medulinac, koji živi i radi u Njemackoj. Kostimografkinja je Jasmina Pacek, a izvrstan dekor i scenska oprema izradeni su u radionici osjeckog HNK-a, dok su kostimi nastali u kazališnoj krojacnici.

Intendant osjeckog HNK-a Božidar Šnajder kazao je da je "veliki Shakespeare svojim 'Mletackim trgovcem' i prije premijere privukao brojne ljubitelje kazališne umjetnosti koji s nestrpljenjem ocekuju izvodenje djela na daskama osjeckog kazališta. Predstava odgovara na pitanje što smo sve spremni uciniti za bezuvjetnu ljubav", rekao je Šnajder. (V. BEGIC, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter