Pulske škole u potrazi za profesorima matematike, fizike i kemije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulske osnovne, ali i srednje škole muku muce s pronalaženjem strucnog kadra za pojedine predmete. Naime, kronicno nedostaje ucitelja matematike, fizike i kemije.

- Deficitarni kadar u cijeloj Istri sigurno su ucitelji matematike, kemije i fizike, koje treba doslovce tražiti svijecom. U našoj je školi upravo otvoren natjecaj za fiziku, a nismo uspjeli riješiti ni kemiju, koju trenutno predaje takozvani nestrucni kadar, veli Karmen Kranjec, ravnateljica Osnovne škole Veli Vrh.

Pojašnjava da zakon dopušta, ako se ne nade ucitelj za pojedini predmet, zapošljavanje kadra koji nije pedagoške struke, ali je po struci što bliže traženom kadru, no takve osobe nisu uvijek najsretnije rješenje.

- Problem je dvostruk - prvo, takvim se strucnjacima ne isplati doci raditi u školu jer cesto imaju manju placu. Drugi je što takve osobe, ma kako strucne bile, ne znaju uvijek na najbolji moguci nacin znanje prenijeti djeci. Tako se dogada da matematiku predaju diplomirani ekonomisti, fiziku strojarski, a kemiju sanitarni inženjeri, veli Kranjec.

- Osoba može biti silno strucna, ali ako nema afinitet za djecu, za nastavu, sve to znanje može pasti u vodu, veli Kranjec. Dodaje da je nedostatak kadra takav problem da ce se uskoro time trebati ozbiljno pozabaviti ili ce u pitanje doci cijeli nastavni proces.

Sa slicnim problemima susrece se svake školske godine i Alenka Hiseni, ravnateljica OŠ Kaštanjer. U njezinoj je školi trenutno u tijeku natjecaj za ucitelja kemije i po svemu sudeci nece dobro proci. Javljaju im se, kako pojašnjava, samo "cisti kemicari", jer ucitelja i profesora naprosto nema. Jednak je problem i s fizikom. A upravo su to predmeti koje treba znati približiti djeci i koje nije lako predavati.

Od Alme Tomljanovic, ravnateljice OŠ Šijana, doznajemo da ova škola napokon ima stopostotni strucni kadar. - Nakon dvije godine "nestrucne zamjene" za matematiku uspjeli smo napokon dobiti profesoricu matematike iz Rijeke, koja pola radnog vremena radi kod nas, a pola u školi Veli Vrh, rekla je Tomljanovic. Naglasila je da je nedostatak strucnog kadra velik problem u školstvu. Nedostaju matematicari, kemicari, fizicari, ali i biolozi. Uskoro ce doci, najavljuje, i do generacijske smjene profesora geografije pa ce se otvoriti nove rupe.

Istarske škole traže 44 ucitelja i profesora
Istarske škole traže cak 44 prosvjetna djelatnika. U Kanfanaru i Krnici traži se profesor likovne kulture. Porecke škole traže ucitelja i profesora hrvatskog jezika, ucitelja geografije, ali i profesore fizike te zemljopisa. Vodnjanu nedostaje ucitelj kemije i tehnicke kulture, u Rovinju trebaju ucitelja fizike i biologije, a u Marcani ucitelja matematike i informatike. Pulska OŠ Tone Peruška traži ucitelja matematike, prirode i biologije, a Talijanska srednja škola "Dante Alighieri" profesora matematike.

Prosjecna placa ucitelja pet tisuca kuna
Prosjecna placa ucitelja u osnovnim školama iznosi oko pet tisuca kuna. Naravno, plus-minus nekoliko stotina kuna, jer kao i drugdje ovisi o brojnim cimbenicima, poput koeficijenta, staža, satnice...


Podijeli: Facebook Twiter