Pulske škole odavno provode program zdrave prehrane

U pulskoj Osnovnoj školi Vidikovac već se godinama zdravo jede
U pulskoj Osnovnoj školi Vidikovac već se godinama zdravo jede

Početkom godine Ministarstvo zdravlja propisalo je normative za prehranu učenika osnovnih škola, kojima se iz školske kuhinje gotovo u potpunosti izbacuju industrijski deserti, gazirana ili negazirana pića sa šećerom, paštete, hrenovke ili jušni koncentrati. Točnije, preporuka je da se takve namirnice na školskom meniju nađu najviše jednom ili dva puta mjesečno ili da se sasvim izbjegavaju. Kako se hrane pulski osnovnoškolci pokušali smo doznati u OŠ Vidikovac.

U toj školi, štoviše, upravo počinje jedan od niza projekata i edukacija vezanih za zdravu prehranu i zdraviji život uopće.

- Naša škola već godinama provodi HACCP program, stoga novosti iz resornog ministarstva nama ne donose velike promjene ili prilagodbe. Djeca nam se zdravo hrane odavno i zaista puno pažnje posvećujemo zdravlju, ali i ekologiji, rekla nam je v. d. ravnateljice Suzana Mohorović.

Spomenula je pritom da škola već niz godina provodi razne eko-programe i sudjeluje u njima. Veli nam da učenici dobro prihvaćaju hranu koja se za njih spravlja te da nemaju pritužbi. Potvrdilo nam je to i nekolicina đaka koje smo upitali sviđa li im se školska kuhinja i što najviše vole jesti.

"Ja najviše volim povrće." "Ja volim meso i juhu, i sve mi se sviđa što nam kuhar spremi", samo su neki od komentara učenika s kojima smo razgovarali tijekom ručka u školskoj menzi. Vele nam čak da im ne nedostaje čokolada ili neki drugi slatkiši jer to nije zdravo prečesto jesti. A da im ne daje čokoladu, odnosno da paštete i hrenovke ne kuha često, potvrdio je i kuhar u školi Roberto Zović.

- Hrenovke imamo jednom mjesečno, a tako je i s paštetom. Trudimo se učiti djecu zdravim prehrambenim navikama. Najviše volim kombinirati, primjerice meso i povrće, te nuditi deserte "kućne izrade", rekao nam je Zović. Veli da je zadovoljan jer kod njega tijekom marende jede čak 350 učenika, a na ručku ih je 110, polaznika cjelodnevne nastave. Često traže još, kaže nam i napominje da se puno vodi računa i o onoj djeci koja zbog nekih zdravstvenih problema ne mogu jesti sve namirnice.

- U mojoj kuhinji nema zaprške ni koncentrata, zaključio je Zović. (piše N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter