Pulske maškare preuzele ključeve grada

Iako nevoljko, gradonačelnik Miletić predao je ključeve Grada (N. LAZAREVIĆ)
Iako nevoljko, gradonačelnik Miletić predao je ključeve Grada (N. LAZAREVIĆ)

Car Vespazijan je ustao iz mrtvih da bi ponovo preuzeo vlast u gradu jer nije nimalo zadovoljan sadašnjim stanjem nekad prelijepe Pule. On i meštar Bepo odlučili su poslati gradonačelnika Borisa Miletića na radni odmor u Ameriku da malo lobira za interese Pule i Istre, a do njegovog povratka oni će vladati Pulom. Iako nevoljko, kako je sam priznao, Miletić im je danas u vijećnici Gradske palače predao ključeve grada, mada nije pristao predati im i ključeve gradske blagajne.

Brza sjednica vijeća

Tradicionalnoj primopredaji gradskih ključeva pulskim maškarama, točnije Udruzi za očuvanje domaće besede i maškara Puljštine 2013. i Karnevalskoj grupi Veli Vrh-Valmade, ovaj je put prisustvovao i sam župan Valter Flego koji nije želio dozvoliti samo takvu primopredaju gradske vlasti, dok se ne čuje plan i program budućeg vladanja. Odmah je uslijedila brzopotezna sjednica vijeća nove gradske vlasti na kojoj su sve točke dnevnog reda prihvaćene uz veliki aplauz i pohvale prisutnih.

Mladi su tako predstavili plan osvjetljavanja cijele Arene nekim svjetlosnim projektom Deana Skire i organiziranja više rock koncerata u njoj, na što su dobili veliki aplauz prisutnih turista. Meštar Bepo rekao je da će planirani bazen biti premali, pa će se novi, duplo veći graditi na Velom Vrhu. Također je rekao da će zahtijevati da se ubuduće dozvoli spaljivanje pusta na kružnom toku u Šijani, jer će tamo stati taman toliko ljudi koliko dođe u maškare. Ujedno će zahtijevati i da im gradonačelnik preda ključeve gradske blagajne kako bi mogli ići na karneval u Rijeku, a eventualni manjak, obećao je Bepo, nadoknadit će obveznicama.

Zona franca

Zatim je riječ preuzeo sam Vespazijan progovorivši gromkim glasom: - Niste zavrijedili što ste naslijedili od nas i od Franca Jože! Sve ima da se sjaji i blista, da Pula bude lijepa i čista, a pogotovo fasade. Gradskoj upravi ćemo kupiti 200 bičiklet da budu primjer drugima, a Pulaprometu još 20 autobusa…A konzervatorima dajemo godinu dan da našu lijepu Arenu koju sam gradio ja upišu na UNESCO-vu listu…inače će ostati bez plaće, poručio je Vespazijan.

Dodao je da Veli Vrh i Valmade postaju "zona franca" i da njihovi mještani više neće plaćati porez, da će gradska administracija biti smanjena za 50 posto, a gradska uprava na samo tri: jednog člana iz Velog Vrha, jednog iz Valmada, a jednog po izboru građana.

Prijave za 3. pulski karneval

Kako doznajemo iz Turističke zajednice Grada Pule, suorganizatora pulskog maskenbala, u tijeku su pripreme za 3. Pulski karneval koji će biti održan u subotu 18. veljače. Okupljanje karnevalskih grupa počet će u jutarnjim satima na Karolini, odakle će u 11.30 sati maškarana povorka krenuti pored Arene, gdje će biti prvo predstavljanje maškara, do trga Portarata gdje će biti organizirano glavno predstavljanje maškaranih grupa. Druženje maškaranih grupa bit će potom nastavljeno na Giardinima gdje će svim sudionicima biti osiguran ručak, a nakon toga slijedi veliki maskenbal na Portarati za sve maškarane i nemaškarane posjetitelje Karnevala koji će trajati do 17 sati. U slučaju kiše proslava se seli u Circolo. Svi koji bi željeli sudjelovati na karnevalu mogu se prijaviti putem obrasca na stranicama TZ-a Pula do 10. veljače. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter