Pulske knjige rodenih ostaju u Italiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvanaest sanduka i cetrdesetak svezaka - dakle, sve što je ostalo od arhive pulskog Maticnog ureda koja je iz tog grada odnesena u veljaci 1947. godine, tijekom egzodusa veceg dijela stanovništva, ostat ce i dalje pohranjeno u skladištu Opcine Gorica. Procelnik za sport i upravne (demografske) poslove Sergio Cosma, clan koalicijske opcinske vlade desnog centra predvodene gradonacelnikom Ettoreom Romolijem, veli da o eventualnom povratku u Pulu nema govora.

Ostavština izgnanih


- Dok sam ja tu i dok Goricom vlada koalicija desnog centra arhiva ostaje kod nas. To je ostavština Puljana koji su 1947. bježali pred Titovim partizanima, vezana za povijest egzodusa i mora ostati kod nas, na jednak nacin kao što ce kod nas ostati slike starih venecijanskih majstora koje su 1941. odnesene u Rim iz Pirana, Izole i Kopra. Taj smo stav usuglasili sa svim udrugama istarskih esula i što se mene tice svaki je razgovor suvišan.

Ako gradonacelnik Pule želi, zbog potreba Grada, analizirati arhivu, to cemo mu omoguciti na jednak nacin kao što su dokumenti dostupni svim javnim i kulturnim ustanovama koje se žele baviti proucavanjem povijesti Pule. Povremeno nam se javljaju odvjetnici iz Italije, Slovenije i Hrvatske koji traže podatke o svojim klijentima i mi im dozvoljavamo uvid. S obzirom da dokumenti sadrže osjetljive informacije o gradanima, arhiva nije dostupna javnosti, odnosno pristup je moguc samo uz prethodno podnošenje molbe, veli nam Cosma.



Sergio Cosma politicki je vezan uz talijansku stranku ekstremne desnice Fiamma Tricolore, a na izborima 2007. pobijedio je s gradskom listom sacinjenom od simpatizera raznih ekstremno desnih udruga i pokreta. "Ne znam što o tome misli talijanska vlada. Ako u Rimu odluce vratiti arhivu Puli mi se ne možemo suprotstaviti, jer se radi o državnim dokumentima, no, ponavljam, sadašnja gradska koalicija odlucna je da se arhiva sacuva u našem gradu jer je to dio talijanske povijesti", istice Cosma.

Arhiva, koja je pedeset godina camila u podrumima opcine i pretrpjela štetu, godine 2007. u potpunosti je restaurirana sredstvima regije Friuli-Venezia Giulia i Fundacije Cassa di Risparmi di Gorizia, a nedavno je objavljena i knjiga koja donosi sadržaje važnih dokumenata iz pulske povijesti od 1880. do 1947. godine.

Premještaj u tajnosti


Arhiva pulskog Maticnog ureda otkrivena je slucajno, 2002. godine, a u Goricu je stigla 1953. iz Venecije. Nije poznato zašto su tadašnje vlasti izabrale Goricu kao konacno odredište, zna se tek da je premještaj bio obavljen u potpunoj tajnosti i zato se dugo cekalo na njeno otkrivanje.

Kada smo u studenome 2002. objavili vijest o pronalasku arhive, s fotografijama snimljenim u podrumu opcinske zgrade, naš je list zatražio mišljenje tadašnjeg ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva dr. Josipa Kolanovica, koji je ustvrdio da po Mirovnom ugovoru iz 1947. godine i Arhivskom sporazumu s Italijom iz 1950. povratak uopce nije sporan.



No, bez obzira na potpisane i naslijedene ugovore i sporazume, devet godina od pronalaska arhiva se još nalazi u Gorici i vjerojatno ce ondje ostati sve dok se države drugacije ne dogovore. Sadašnjoj opcinskoj vladi desnog centra u Gorici mandat istjece iduce godine, politika ce se možda promijeniti, ali do tada, s obzirom na politicki stav procelnika kojemu je arhiva predana na cuvanje, ona se nece vratiti u Pulu. (Napisao i snimio Elio VELAN)

Miletic: Vjerujem u dogovor

- Ucinit cemo sve da se maticne knjige grada Pule vrate gdje im je i mjesto – u grad Pulu. Nije potrebno ovaj slucaj politizirati niti oko njega dizati tenzije. Vjerujem da se situacija može riješiti dogovorom, a svakako cemo pokušati iskoristiti dobre odnose s Italijom i regijom Friuli-Venezia Giulia, kao i svim ostalim udrugama, da se postigne konsenzus o ovom pitanju. Postoje i potpisani medunarodni sporazumi izmedu Hrvatske i Italije, koje je potrebno detaljno analizirati, te sjesti za stol i pokušati pronaci rješenje, prokomentirao je kratko gradonacelnik Pule Boris Miletic. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter