Pulske institucije u šikutskoj štali

S otvaranja izložbe
S otvaranja izložbe

U kultnoj šikutskoj galeriji-štali sinoć je svoje radove izložio Puljanin Pero Šćulac. Unatoč kiši koja je padala gotovo do pred sam početak izložbe i temperaturi kakva prati jesensku sezonu u Šikutima, sinoćnja je izložba bila više nego dobro posjećena.

Izložba naslova "2113." otvorena je zanimljivim, provokativnim i duhovitim performansom u kojem su sudjelovali Pero (scenski dio), Milan Grbić (glazbeni dio) i Elvis Butković (svjetla).

Autor je kroz performans i izložene radove izrazio potrebu za promjenama u društvu, svojevrsni bunt spram institucija. Počinje od svog grada, pa su se tako na Perinim radovima našli pulski motivi; zgrada Istarskog narodnog kazališta, porezne uprave, gradske palače, Fine, Komiteta na kojima "plešu" duhovi.

Na kat je smjestio motiv brodogradilišta i njegovih radnika među kojima dominira vješto naslikan portret Branka Črnca Tuste.

- Radi se o slikarstvu koje bih ja među različitim stilizmima koji postoje u suvremenoj umjetnosti smjestio u marginalno. Riječ je o amateru koji ima puno duha. Kreira svojevrsnu kroniku Pule s diskretnim i vjernim komentarima. Takav je pristup slikarstvu jako potreban Puli, a nismo ga imali od pokojnog Petra Demira i njegovih arena.

Dobar je crtač i portretist. Vrlo je vješto naslikao Tustu i Grgu. Podsjeća na slikarstvo Hrvoja Šercara koji je radio čudne fantazmagorične gradove. Usporedio bih njegove radove i s onima Voje Radoičića. Mislim da bi Perini radovi trebali naći mjesto u mnogim pulskim prostorima, tim je riječima izložene radove opisao Mladen Lučić Luc.

Izložbu u Šikutima ne odlikuje govorancija i formalnosti. Otvorenost i srdačnost domaćina prema posjetiteljima atmosferu čini vrlo ugodnom i ležernom, valjda je Pero zato i izabrao Šikute nad kojima ne lete sivi duhovi! (D. DOBLANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter