Pulske fasade - padaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Amfiteatarska, Budicinova, Karlovacka…, samo su neke od pulskih ulica u kojima fasade nisu izdržale zadnje nalete vjetra. Slicnih je slucajeva bilo i ranije, kada su što zbog vjetra, što zbog obilnih kiša padali dijelovi balkona, krovova ili fasada.

Sredinom rujna tako je gotovo nastradala majka s djetetom, kada je netom nakon njihovog prolaska u Dalmatinovoj ulici pao komad balkona, u Scalierovoj su vatrogasci ljetos rušili fasadu da unaprijed sprijece moguce nevolje, u Marulicevoj je na plocnik pao dio ornamenta balkona u obliku lavlje glave, u Tršcanskoj su padali dijelovi fasade pa cak i cijeli balkon, kada je nastradala i jedna stanarka…

Ocito je samo sreca sprijecila da dosad nitko nije glavom platio ovakvo (ras)padanje pulskih fasada pa se sve može svesti tek pod materijalnu štetu. "Ovo je ocito jedini grad na svijetu kojem nije u interesu da lijepo izgleda", "sramota", "Pula samo propada", "sramota za ovakve fasade, prije sto godina Pula je bila grad, danas je selo", samo su neke od reakcija gradana.

Prvi covjek Grada Boris Miletic kaže da su za stanje zgrada odgovorni vlasnici, dok u višestambenim jedinicama odgovornost dijele i upravitelji.

"Gradevinska inspekcija takoder nosi svoj dio odgovornosti. Ona je nadležna za sve objekte koji su izgradeni, imaju uporabnu dozvolu, a ne ispunjavaju propisane uvjete. Kao što su po zakonu nadležni da postupaju u slucaju bespravne gradnje, a vidimo kako su po tom pitanju ažurni, tako su i u ovim slucajevima dužni reagirati. Ono što mi možemo napraviti kao Grad, i što radimo, jest da komunalna služba intervenira prema upravitelju svaki put kada uoci problem te da onda upravitelj pokuša utjecati prema suvlasnicima. Na žalost, mnogi zaboravljaju ono što sam vec ponovio nekoliko puta - vlasništvo nosi i prava, a ne samo obveze", ustvrdio je gradonacelnik Miletic.

Iako smo neslužbeno dobili informaciju da je gradevinska inspekcija zaprimila nekoliko prijava upravitelja zbog loših fasada o cijoj se sanaciji suvlasnici sami nisu mogli dogovoriti, saznali smo i da se ova inspekcija ne smatra mjerodavnom u rješavanju tih situacija.

I policija je tijekom prošlog tjedna  zaprimila nekoliko dojava da je uslijed vremenskih neprilika - jakog vjetra - na podrucju Pule došlo do otpadanja žbuke sa zgrada te rušenja drveca.

U Ulici sv. Mihovila odronila se fasada s napuštene zgrade. Zbog pada žbuke u Karlovackoj ulici došlo je do oštecenja osobnog automobila Fiat Uno, u Epulonovoj je takoder oštecen jedan automobil, a u Istarskoj je drvo cempresa palo na tri vozila. O svim dogadajima, kažu u policiji, izviješteno je poduzece Castrum, koje je preuzelo daljnju brigu za sanaciju objekata.

Na upit mogu li oni uopce natjerati suvlasnike zgrada da srede svoje fasade, direktor Castruma Drago Glumac kaže da upravitelji nemaju nikakve instrumente kojima bi suvlasnike na išta prisilili. Govoreci pak o ulozi gradevinske inspekcije, Glumac veli da su oni itekako dužni izdati rješenja, kao što su to ucinili za Tršcansku ulicu kada je pao balkon.

Kako smo mogli cuti od gotovo svih naših sugovornika, zgrada je privatno vlasništvo (jedne ili više osoba) i vlasnici, osim prava, imaju i obvezu brinuti o stanju svoje zgrade. Ne mogu li to uciniti - ne mogu biti ni vlasnici tog stana, odnosno trebali bi pronaci smještaj o kojem mogu brinuti i održavati ga. Kako pojašnjavaju naši sugovornici, onaj tko nema novca za održavanje vozila marke Mercedes, onda ga ni ne kupuje, vec nabavi manji automobil…

Surova je istina i to da si u razvijenim zemljama stanovanje u samim centrima gradova mogu priuštiti samo dobrostojece osobe ili pak bogatije kompanije koje tu otvaraju svoje urede. No, to nije pulski slucaj. (Sandra ZRINIC TERLEVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU CLANKA O PULSKIM FASADAMA, KOJEG U CIJELOSTI DONOSI TISKANO IZDANJE OD PONEDJELJKA

 


Podijeli: Facebook Twiter