Pulske dimnjake čistit će Osječani

S policijskog očevida (M. ANGELINI)
S policijskog očevida (M. ANGELINI)

Tvrtka Dimnjak d.o.o. iz Osijeka i Grad Pula sklopili su ugovor o koncesiji za obavljanje dimnjačarskih poslova na području grada Pule. Početak rada, prema Ugovoru o koncesiji je 1. kolovoza ove godine. Ugovor o koncesiji zaključen je na rok od deset godina, kako piše u Odluci o obavljanju dimnjačarskih poslova koju je donio Grad Pula.

Pregled jednom godišnje

Podružnica novog koncesionara tvrtke Dimnjak u Puli od 1. kolovoza nalazit će se na adresi Zagrebačka 27. Nova Odluka preciznije definira aktivnosti koje obavlja dimnjačarska služba te će, prema toj Odluci, svaki korisnik znati točno što je dimnjačar trebao učiniti pa će moći pratiti je li usluga uistinu i učinjena. Novom Odlukom propisani su i termini pregleda i čišćenja dimovodnih sustava, odnosno u redovnoj kontroli to je jednom godišnje. Cijene su određene po prosječnim prihodima Dimnjačara u Puli dok su bili u sklopu Pula Herculanee. Tako se, primjerice, cijena prosječne kontrole dimnjaka kreće oko 350 kuna, dok je klasično čišćenje sto kuna.

Kao i do sada, dimnjačari će u višestambenim zgradama pregledavati takozvane glavne vertikale, a pregledi uključuju između ostalog i ispitivanja propusnosti, čišćenja i vizualne preglede dimnjaka. U kućanstva u stambenim zgradama ulazit će samo ako stanovi imaju uređaj za loženje. Zgrade koje su van sustava plina i krutog goriva i kojima uslugu grijanja daje toplana, pregledavat će se kao i do sada, samo dimnjaci van uporabe. Kućanstva koji imaju kombi bojlere, peći na kruta goriva ili grijalice, prema Odluci gradske uprave, imaju obvezu jednom godišnje dopustiti pregled njihovih dimovodnih sustava. Ovu je Odluku Grad uskladio sa Zakonom o komunalnoj djelatnosti koji je na snazi u Republici Hrvatskoj.

- Dodamo li tome i da je više od 80 posto dimnjaka prema europskim standardima "prošlo" sve rokove za zamjenu zbog dotrajalosti, iznimno je važno pravilno i pravovremeno održavanje dimnjaka i sustava grijanja. Upravo zbog dotrajalosti dimnjaka, prema novoj Odluci, posebna će se pažnja posvetiti pregledu samog spoja dimnjaka i dotrajalost materijala od kojeg je napravljen te će na temelju utvrđenog izdavati nalaz koji će korisniku jamčiti da je sustavom redovite godišnje kontrole učinjeno sve kako bi se zaštitio njegov dom kao i svi koji borave u njemu. Stranke naloge trebaju čuvati, no ukoliko ga zagube, Dimnjak d.o.o. će izdati i presliku ako je stranka zatraži, saznajemo od nadležnih iz tvrtke koncesionara.

Prijava plinske instalacije

U skladu sa Zakonom o zapaljivim tekućinama i važećim propisima distributera plina, svi korisnici plinske instalacije dužni su dostaviti obavijest o svim promjenama na instalacijama i to o promjenama uređaja za loženje ili dimovodnog sustava ovlaštenim plinoinstalaterima, odnosno trebaju ih uskladiti s projektnom dokumentacijom izvedenom od strane ovlaštenog projektanta. To je potrebno potvrditi u tvrtki Dimnjak d.o.o. putem obrasca "Prijava plinske instalacije".

Važno je napomenuti kako se najveći problemi javljaju kod ložišta koja su dotrajala ili su nedovoljno često i kvalitetno održavana, odnosno ukoliko je sustav za dozračivanje izmijenjen u odnosu na prvobitnu ugradnju uređaja za loženje (ugradnja PVC i slične stolarije, uporaba uređaja s prisilnim načinom ventiliranja prostora, tzv. nape i kuhinjski/kupaonski ventilatori). Ako se građani odluče zamijeniti dotrajali uređaj za loženje novim, bez obzira na to je li tijekom posljednjih godinu dana u njihovom domu kontroliran dimovodni sustav, trebaju pozvati dimnjačarsku službu da bi provjerili uvjete dimnjaka prije nego što ugrade novo trošilo. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter