Pulske bebe bez lijecnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gordana Jovanovic mlada je mama cija je beba navršila nedavno mjesec dana i trebala je otici na prvi sistematski pregled. Pokušala je dijete upisati kod pedijatra. Zvala je jedan tim, odbili su je, zvala je drugi, ista prica. Šokirana, upitala je sestru što da ucini jer dijete mora imati svoga lijecnika. Žalite se, odgovara sestra. Pozvala je glavnu sestru Doma zdravlja, nakon cega je ona urgirala da je prime kod pedijatrice koja ima neznatno manji broj od maksimalnog broja pacijenata. Konacno je upisala dijete za pregled.

- Zar mora tako biti? Nije mi jasno kako se moglo dopustiti da cijela Puljština ima samo cetiri pedijatra koji su preoptereceni poslom. Nekada je to bilo puno bolje organizirano. Osim dovoljno pedijatara, u djecjem su dispanzeru bili i logopedi, djeca su imala kompletnu zdravstvenu zaštitu, a sada nemaš kome dijete odvesti. Ne znam što bi nam trebalo biti važnije od zdravlja djeteta, ogorcena je ova mlada majka, a ogorceni su i pedijatri.

Dr. Sonja Vidulin upozorava da svi timovi imaju maksimalan broj djece. Pulski pedijatri uputili su upozorenje Domu zdravlja te županijskom i gradskom Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb u kojem, izmedu ostalog, navode: "Svakodnevno se dogada da roditelji tek rodenog djeteta obilaze pedijatre, da ih nitko nece primiti, da bi se na kraju ipak netko smilovao. Takvo je stanje sramotno i nedopustivo. No, mi fizicki ne možemo primiti više djece, jer ih nemamo kada pregledati."

U Puli i u svim pripadajucim opcinama bivše opcine Pula ima oko pet i pol tisuca djece samo predškolskog uzrasta. O njima skrbi cetiri tima pedijatara, pa imaju od 1.324 do 1.417 djece predškolskog uzrasta. Zajedno s manjim brojem djece školskog uzrasta svaki lijecnik skrbi za oko cak 1.500 pacijenata. To je daleko previše, cak više i od maksimalno dozvoljenog broja za pedijatrijski tim koji iznosi 1.400 djece. Optimalno bi, prema mjerilima HZZO-a, bilo tisucu djece po timu, a struka smatra da je optimum od 800 do 900. Svaki pedijatar u Puli ima oko 400 djece preko normativa, a dnevno pregledaju od 60 do 80 djece, kao na tekucoj traci. Mogucnost greške puno je veca. Prema normativima HZZO-a za svako bi dijete trebalo izdvojiti najmanje deset minuta za pregled, odnosno 20 minuta za sistematski. To bi znacilo 35 pregleda bolesne djece i pet sistematskih dnevno. Praksa je u Puli, nažalost, daleko od toga.

Prema mreži koju propisuje HZZO, Pula ima pravo na peti tim, ali nema lijecnika koji je završio specijalizaciju. Ministarstvo zdravstva tvrdokorno ne odobrava otvaranje ordinacije, jer nema pedijatra koji bi bio nositelj tima. Ne zanima ih iznimna situacija kao što je ova u Puli, posebno zaoštrena nakon što je jedna pedijatrica prešla u privatnike. Kako doznajemo od ravnateljice Istarskih domova zdravlja dr. Andele Pocekaj, unatoc svim pokušajima i traženjima nije pronaden specijalist pedijatar, a doznajemo i da je lijecnica iz Doma zdravlja dr. Lidija Žic trenutacno na specijalizaciji koju ce okoncati najranije krajem 2010. godine. Što cemo do tada? Hoce li Ministarstvo izdati privremenu dozvolu da o djeci skrbi doktor medicine bez specijalizacije? Lijecnika s takvim iskustvom u Puli ima.


Podijeli: Facebook Twiter