Pulska zračna luka prva "ušla" u Europsku uniju

EU-oznake u pulskoj zračnoj luci (M. ANGELINI)
EU-oznake u pulskoj zračnoj luci (M. ANGELINI)

U pulskoj Zračnoj luci jučer su na postojeće table kojima se usmjeravaju putnici u međunarodnom odlasku postavljeni novi natpisi za razdvajanje putnika. Naime, nakon ulaska u Europsku uniju, počevši od ponedjeljka 1. srpnja kada Hrvatska postaje punopravna članica, razdvajat će se tokovi putnika na mjestima granične kontrole i to na one putnike koji putuju prema zemljama EU, EEA (zemlje članice Europskog gospodarskog prostora) i CH (Švicarska) i iz njih, te na putnike koji putuju prema ostalim državama i iz njih.

U slučaju da na aerodrom stigne avion s putnicima iz EU-a i, primjerice, četiri ruska državljana, policajci će dogovorno jedan prolaz osigurati za putnike iz EU-a, dok će ruski državljani proći kroz drugi koridor, a isto vrijedi i u obrnutoj situaciji u slučaju da stigne avion s ruskim putnicima i nekoliko EU-državljana. Ploče će biti prekrivene, i neće biti u uporabi do ponedjeljka 1. srpnja, kada Hrvatska i službeno bude članica Europske unije.

Protok putnika neće se promijeniti, osim što neće biti carinske kontrole za sve one koji dolaze iz EU-a, a hrvatski će državljani moći granicu preći i otići u bilo koju zemlju EU-a samo uz predočenje osobne iskaznice.

Novost je i to što za državljane EU-a duty free shop postaje običan dućan, pa će i cijene u njemu biti više, no kupci više neće biti limitirani u količini robe koju mogu kupiti. Jedna cijena će biti za državljane EU-a, a druge za ostale državljane koji će imati tax free cijene, dok će se samo razdvajanje prodaje obavljati putem boarding karte koja će pokazati hoće li kupac imati tax free ili duty free cijenu. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ; snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter