Pulska zračna luka može i mora više

Pulski aerodrom mogao bi vratiti 'staru slavu' (N. LAZAREVIĆ)
Pulski aerodrom mogao bi vratiti 'staru slavu' (N. LAZAREVIĆ)

Dolaskom novog čovjeka na čelo Zračne luke Pula turistički sektor Istre očekuje novi zamah avionskog prometa - uspostavu većeg broja niskotarifnih, čarterskih i redovnih linija iz emitivnih turističkih tržišta koja u zadnjih nekoliko godina pokazuju velik interes za Istru. Riječ je o Velikoj Britaniji, skandinavskim zemljama, sjevernoj Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj pa čak i Rusiji.

Očekuju da pulski aerodrom dosegne u narednih nekoliko godina i do 600 tisuća putnika i time vrati barem dio "slave" koju je imao zlatnih osamdesetih kada je uz Dubrovnik bio glavna čarterska zračna luka u Jugoslaviji.

- Vidimo da se svake godine u Hrvatskoj povećava broj avioputnika, pa tako i na pulskom aerodromu, međutim može se više kada se uzme u obzir da je Istra najznačajnija turistička destinacija Hrvatske koja ostvaruje trećinu turističkog prometa. Brojke koje se sada ostvaruju su zadovoljavajuće, a vjerujem da bi u narednim godinama trebale rasti, vjeruje direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević.

Da bi pulska zračna luka trebala doseći dubrovačku, mišljenja je Boris Žgomba iz Udruge Hrvatskih putničkih agencija.

- Imali smo više prilika koje nismo iskoristili poput primjerice Zadra. Nemojmo zaboraviti da je Ryanair prvi došao u Pulu, a sada mu je Zadar glavna zračna luka u Hrvatskoj čime je u tu destinaciju privukao i određene turoperatore. Također, smatram da bi Pula trebala s aspekta putničkih agencija privući više čarterskog prometa, zaključuje  predsjednik UHPA-e.

Nove linije

Ove godine Pula će putem Jet2Coma biti povezana s Glasgowom, Leedsom i New Castleom, dok će domaći avioprijevoznik Croatia Airlines uvesti linije prema Erfurtu, Frankfurtu i Amsterdamu, a skandinavski SAS prema sve četiri skandinavske prijestolnice. Također pojačat će se rotacija JAT-a prema Beogradu, Lufthanse prema Muenchenu i Germanwingsa prema Koelnu. (B. BAN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter