Pulska viseća kugla bit će najveća u Europi

Igor Brenko ispred svjetleće kugle koju će postaviti na Forum (D. MEMEDOVIĆ)
Igor Brenko ispred svjetleće kugle koju će postaviti na Forum (D. MEMEDOVIĆ)

"Na pulskom Forumu postavit ćemo viseću svjetleću kuglu, promjera čak četiri metra s 3.500 lampica, a svaka je lampica posebno upravljiva da proizvede određenu boju čime ćemo postići prikaz 16 milijuna boja. Tako veliku kuglu još nitko nije postavio u Europi.", rekao nam je Igor Brenko, vlasnik i direktor pulskog obrta Ara Electronic čiji djelatnici pretvaraju u stvarnost Brenkove ideje.

Pojasnio je da postoje veće kugle, ali koje su podne, stojeće i pričvršćene. No, da tako veliku viseću kuglu, kakvu će postaviti u Puli, nitko do sada nije postavio u Europi te da je do tog podatka došao proučavajući brojnu dokumentaciju na internetu.

Tekstualna poruka ili animacija

Polovicu kugle nam je pokazao u novoj radionici na Stoji koja se nalazi u prostorima nekadašnjeg Tehno tafta, a gdje je preseljen proizvodni pogon Ara Electronica prije tri tjedna. Tu će iduće godine otvoriti i izložbeni prostor. Kugla se čini enormna i daje dojam da je veća od deklariranih četiri metra, a kako će stvarno izgledati u prostoru saznat ćemo kada je postavi početkom ovog mjeseca s obzirom da do 6. prosinca Pula mora biti okićena. No, ono što je izdvaja od dosadašnjih svjetlećih ukrasa je to što 3.500 lampica može stvoriti tekstualnu poruku ili animaciju. Brenko nam je pokazao kompjutersku simulaciju dočeka Nove godine u Puli kada će se na kugli prikazati odbrojavanje zadnjih deset sekundi u 2014., a potom će na njoj biti ispisan broj 2015.

Pojasnio nam je da čitavo vrijeme, dok kugla bude visjela iznad Foruma, ona će svijetliti, a spektri boja će se izmjenjivati svakih 15 minuta i bit će usklađeni sa ostalim svjetlećim ukrD.asima po ulicama centra Pule, odnosno na Forumu, Punti, te u Istarskoj i ulici Sergijevaca.

- Zapravo, svakih 15 minuta svi svijetleći ukrasi napravit će mali svijetleći show, naglasio je Brenko, rekavši da je to ujedno najveća novina ovogodišnjeg božićnog ukrasa jer dosadašnje bijele led diode zamjenjuje s RGB (crveno-zeleno-plavom) led svjetlosnom dekoracijom koja omogućuje kombinaciju 16 milijuna boja i koja je digitalno upravljiva.

Uvjeren je da će to bit veliki tehnološki iskorak u ukrašavanju, jer promjenu boja još nitko ne koristi te da se Pula ponovno pokazala kao jedan od pionira u primjeni nove tehnologije, jednako kao što je bila i prije nekoliko godina kada su postavili 3,3 metra promjera veliku kuglu na Forumu koja je svijetlila samo statičnu bijelu boju.

Prosinac u znaku šarenih ulica

Upitan koliko su njegovi svijetleći ukrasi pulski proizvod, a koliko uvozni, rekao nam je da je aluminijske šipke kupio u Milanu jer je tamo našao one koje su posebno pečene da bude krute, a dovoljno savitljive da se njima može oblikovati željena konstrukcija koja se izrađuje u Puli. Dodao je su lampice izgrađene u dvije kineske tvornice po nacrtu i projektu koji je on osobno napravio te da je odlazio u Kinu dogovoriti i provjeriti posao.

U budućnosti mu je želja da otvori proizvodni pogon u Puli kako bi zaposlio brojne sugrađane, a proizvodnju učinio fleksibilniju zahtjevima tržišta. Jedan od proizvoda koji planira ponuditi u prosincu 2015. su i svijetleće pahuljice snijega koje nam je pokazao. No, ovogodišnji prosinac će biti u znaku šarenih ulica osvijetljenih lampicama koje mijenjaju boje. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter