Pulska veza holivudskih klišeja i balkanskog humora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zmajeva oštrica" bila je senzacija prošlog ljeta kada je prikazana u pulskom kinu Valli, a sada su isti autori napravili dugometražni igrani film "Pulska veza" koji ce biti prikazan na 59. festivalu igranog filma u Areni. Bit ce izvan konkurencije, kao zadnji film na festivalu u subotu, 28. srpnja, u ponoc. Bit ce to i prvi pulski igrani film ikad prikazan u Areni.

- Vidjet cemo hoce li novi film izazvati takvu euforiju kao i prethodni, ali vec na temelju foršpana i nekoliko kratkih scena vjerujemo da nece nikog ostaviti ravnodušnim. "Pulska veza" nije nastavak "Zmajeve oštrice", ali "Oštrica" je bila povod, poticaj, ona je pokrenula ovo, bila akcelerator, objašnjava redatelj i jedan od producenata filma Zoran Mikletic.

Buduci da je "Zmajeva oštrica" doživjela uspjeh i izvan Pule, na Trash film festivalu u Varaždinu, gdje je osvojila Zlatnu motorku za najbolji borilacki film te je bila jedini nagradeni film iz Hrvatske, autori su poceli razmišljati o tome da naprave nešto novo.



- U filmu se, imenom i prezimenom, pojavljuje više od 150 ljudi, od kojih 70 ima govorne uloge, to je slicna ekipa koja je radila i prošli film, objašnjava Mikletic. "Nikog nije trebalo nagovarati da se ukljuci, ali i mi smo više razmišljali o podjeli uloga koje smo prilagodavali samim glumcima, buduci da to nisu profesionalci. Film smo radili s ciljem da ga prikažemo u Areni, a nakon toga - tko živ, tko mrtav", s osmijehom prica Mikletic.

Ekipu koja je osmislila projekt cinili su Mikletic, Hana Jurman, Roberto Legovic i Giancarlo Bonassin, da bi se potom ukljucila i Medvid produkcija, odnosno Boris Plastic kao producent zajedno s Mikleticem i Legovicem, Kristijan Burlovic kao direktor fotografije, montažeri su Alen Peruško i Ivan Štifanic, Igor Burlovic je bio asistent kamere. U filmu se cuje i glazba pulskih glazbenika i bendova, a medu njima su Saša ?uracic, Boris Boškovic, Popeye, Marijan Jelenic, Franko Krajcar i drugi.

"Pulska veza" je akcijska komedija, kako kažu autori, "mješavina holivudskih klišeja i balkanskog humora", prati suspendiranog policijskog inspektora koji se pokušava izvuci iz nevolja, ali se tako uvaljuje u još vece. (Mladen RADIC)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter