Pulska učilišta - dodatnom edukacijom do posla

Mnogi se odlučuju školovati za pripremu pizza (N. LAZAREVIĆ)
Mnogi se odlučuju školovati za pripremu pizza (N. LAZAREVIĆ)

U trenutku kada je na burzi više od 12 tisuća Istrana mnogi se odlučuju na dodatna usavršavanja ili čak prekvalifikaciju na nekom od pulskih učilišta.

Diopter učilište nudi programe obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja odraslih za trogodišnja i četverogodišnja zanimanja, programe osposobljavanja u graditeljstvu, za rukovanje radnim strojevima kao i osposobljavanja za maslinara, vinara i vinogradara, barmena, sommeliera. Programi traju od 7 do 8 mjeseci dok cijene variraju od četiri tisuće do 8.900 kuna.

- U zadnje vrijeme veliki je interes za programima osposobljavanja u poljoprivrednim zanimanjima jer ljudi u poljoprivrednim djelatnostima vide mogućnost samozapošljavanja. Trenutno su tako u fazi verifikacije programa Poljoprivredni tehničar/ka pa se već sada zainteresirani mogu predbilježiti za upis. Pored ovih zanimanja učilište je verificiralo i program za dadilje i gerontodomaćice (briga i čuvanje starijih osoba) koja su prema istraživanju jedna od zanimanja budućnosti, pojašnjava Iva Pernić, voditeljica obrazovanja u Diopteru - otvorenom učilištu Pula.

Kako doznajemo od ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Pula Alekseja Mišana najaktualniji su trenutno ugostiteljski smjerovi osposobljavanja koji traju do poslije Uskrsa, a trenutno imaju formirane nove grupe za pomoćne kuhare i konobare.

- Najviše interesa ove godine imamo za priprematelje pizza, kojih se u sezoni puno traži. Od zahtjevnijih programa mogu izdvojiti masere koji su također jako traženi, a s čijom edukacijom krećemo oko Uskrsa, veli Mišan. Cijena se kreće oko četiri tisuće kuna.

I učilište Addenda nudi razne programe, a, kako veli Aleksandar Miljan, građanima su trenutno najinteresantniji programi za knjigovođu/računovođu, instruktora vožnje, pomoćnog kuhara i konobara, zatim pčelara i uzgajivača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja, wellness terapeuta i rukovatelja radnim strojevima.

- Cijene se kreću od 1.500 kuna pa do najskupljeg programa za wellness terapeuta koji košta sedam tisuća kuna, kaže Miljan. (B. PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter