Pulska TV Nova obilježava dva desetljeća emitiranja

Ticiana Damiani Pletikos i Denis Mikolić (N. LAZAREVIĆ)
Ticiana Damiani Pletikos i Denis Mikolić (N. LAZAREVIĆ)

Pulska TV Nova u utorak, 26. travnja, obilježava 20. godina od svog prvog signala u eteru. Rođendan će s građanima, svojim gledateljima i poslovnim partnerima proslaviti u subotu feštom na tržnici, od 10 do 12 sati. Direktor TV Nove Denis Mikolić, na konferenciji za novinare u četvrtak u prostorima ove televizijske kuće u Mletačkoj ulici, osvrnuo se na njezine početke i rezimirao 20-godišnji rad.

Koncesija do 1996.

- Specifični smo jer nas je 1993. godine osnovala Istarska županija, a zatim su putem Glasa Istre distribuirani predugovori. Svi koji su to htjeli i vjerovali, mogli su razmjerno uplaćenom iznosu postati suvlasnici TV Nove. Druga smo lokalna televizija koja je legalno počela emitirati u Hrvatskoj, nakon TV Moslavine iz Kutine. Koncesiju za razinu grada Pule dobili smo 1996. te zahvaljujem tadašnjoj ministrici kulture, pokojnoj gospođi Vesni Girardi Jurkić koja je tome doprinijela. Emitirati smo počeli 26. travnja iz prostora na petom katu Istarskog narodnog kazališta i do danas nastavljamo bez prekida i promjene vlasnika. U početku je to bilo šest sati programa dnevno, dok je danas 16. Presudan za naš razvoj bio je prelazak na digitalno emitiranje, 2010. godine, kad je povećano i područje koncesije na Primorsko-goransku županiju, sve do Delnica i Zadra, za ukupni teritorij s petstotinjak tisuća stanovnika, ispričao je Mikolić.

Čak 30 emisija tjedno

Naglasio je da su tijekom proteklih 20 godina emitirali stotinjak tisuća sati programa i "usrećili 10.180 oglašivača". Za ostvarene prihode je rekao da su poslovna tajna, ali je dodao i da ne duguju državi, dobavljačima, ni djelatnicima. Dosad je kod njih radilo i surađivalo 136 djelatnika, dok danas program, koji uključuje 30 emisija vlastite produkcije tjedno (što je 63 posto ukupnih sati programa) stvara 17 stalnih zaposlenika i 11 vanjskih suradnika. Najgledanije emisije su "Od subote do subote", "Club TV Nove", "Zabavna strana tjedna", snimke nedjeljne mise iz različitih mjesta te Vijesti i Zapadna strana.

Mikolić je spomenuo i da su prema istraživanju gledanosti najgledanija regionalna televizijska stanica u Istri s prosječno 150 tisuća kontakata dnevno. Od samih početaka uz njega rade Valnea Mihovilović, Gianna Mikolić, Vesna Petrović i Manuel Braus. Prvu audiciju za urednike i novinare vodio je pokojni Boško Obradović s profesorom Srđom Orbanićem, dok su tehničku ekipu educirali Braco Đukić i Roberto Mihovilović s HRT-a.

Subotnja fešta na tržnici s megafritajom

Na subotnjoj rođendanskoj fešti na tržnici megafritaju s ombolom će spremiti Budimir Žižović Žižo i Mirko Mocko iz Rock caffea, a okupljeni svih uzrasta dobit će na poklon sadnice cvijeća, balone i ekološke platnene vrećice za špežu, sve to uz ponudu fritula i animaciju Teatra Naranča. Među štandovima će jedan biti rezerviran za humanitarni dio fešte. Naime, TV Nova je kupila boje za tekstil i sto majica koje su, u sklopu akcije ArtShirt, oslikali djeca i mladi iz Udruge cerebralne paralize, zajedno s roditeljima, prijateljima, poznatim umjetnicima i drugim osobama iz javnog života. Početna cijena majica iznosit će 50 kuna, a sav je prihod namijenjen za rad likovne radionice spomenute udruge. Građani će imati prigodu i snimiti video-čestitke za svoje najdraže, u čemu će im pomoći djelatnici TV Nove. Fešta će se održati i u slučaju kiše, ali u unutarnjem dijelu tržnice, najavila je novinarka i urednica Ticiana Damiani Pletikos. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter