Pulska tržnica i dalje (pre)puna prekupaca

Kupci uglavnom znaju gdje mogu kupiti provjerenu domaću verduru (N. LAZAREVIĆ)
Kupci uglavnom znaju gdje mogu kupiti provjerenu domaću verduru (N. LAZAREVIĆ)

Je li domaće voće i povrće na zelenoj tržnici doista domaće, vječito je pitanje koje tišti kupce željne provjerenog proizvoda s istarskih njiva. Uvođenjem fiskalizacije to je pitanje trebalo otići u povijest jer su obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ovi), kako napominju iz Porezne uprave, izuzeta od izdavanja računa "ako svoje poljoprivredne proizvode proizvedene na vlastitom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu izravno prodaju krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te ako se prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda obavlja na tržnicama i drugim otvorenim prostorima - sajmovima, manifestacijama, izložbama".

U teoriji je sve jasno - oni koji na tržnici imaju istaknuto da su OPG-ovci ne moraju izdavati račune jer je ono što nude na štandu proizvedeno na njihovoj njivi. U praksi je, međutim, ipak drugačije. Prodavači na pulskoj tržnici, koji su željeli ostati anonimni, pričaju nam da se svako jutro odigrava ista priča na obližnjem parkiralištu - lažni OPG-ovci kupuju voće i povrće iz parkiranih kombija, zatim to nude na štandovima kao domaće proizvode, pritom ne izdajući račune, a da doslovno nisu nit' orali nit' kopali.

To mnoge istinske proizvođače ljuti. Kako i ne bi kad im je proizvodnja sve skuplja, kad se u zoru bude, rade u polju, zatim idu na tržnicu pa s tržnice nazad u polje… i tako svaki dan. A repromaterijal je sve skuplji, sve se teže od tog posla živi. Zato je jasno njihovo nezadovoljstvo onima koji prodaju "domaće" pomidore od bogznakud, a registrirani su kao OPG-ovci.

U Ministarstvu poljoprivrede, međutim, uvjeravaju da će i tome stati na kraj. Već su razne inspekcije, od gospodarske do poljoprivredne, krenule u češljanje tržnica.

Nedavna akcija na zagrebačkoj tržnici pokazala je i dokazala da ima lažnih OPG-ovaca. Zatekli su inspektori, primjerice, osobu s iskaznicom OPG-a prodavala cvjetaču za koju je utvrđeno da nije proizvedena na vlastitom OPG-u, a u jednom je slučaju utvrđeno da nositelj OPG-a prodaje 11 poljoprivrednih proizvoda, a da na njegovom zemljištu proizvodnje uopće nema. (piše B. ŽIŽOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter