Pulska "Thelma & Louise" gostuje u zagrebačkome HNK-u

Iz predstave "Thelma & Louise" (Arhiva)
Iz predstave "Thelma & Louise" (Arhiva)

Predstava "Thelma & Louise" u režiji Dalibora Matanića, nastala po motivima scenarija Callie Khouri, u izvedbi Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula gostovat će u nedjelju, 15. svibnja u 19.30 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Glume: Tihana Lazović, Lana Gojak, Senka Bulić, Rade Radolović i Janko Popović Volarić.

"Thelma & Louise" dobila je Grand Prix – nagradu publike na 15. međunarodnom festivalu komornog teatra "Zlatni Lav" u Umagu, dok je Helena Minić Matanić za ulogu Thelme (sada ju alternira nagrađivana glumica Tihana Lazović) 2014. osvojila Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji glavne ženske uloge u dramskoj predstavi.

Deni Šesnić i Marino Šesnić su scenografi predstave, a Deni Šesnić potpisuje i oblikovanje svjetla. Kostimografkinja je Morana Cerovec, a autori glazbe Alen i Nenad Sinkauz. Scenski pokret potpisuju Martino Šesnić i Dalibor Matanić.

- Duboko zatomljena, tiha i sveprisutna bol ono je što u sebi nose naši likovi i nije nimalo slučajno što su žene. Neravnopravniji i suptilniji spol doživio je u zadnje vrijeme velike korake k ravnopravnosti, no u podosta slučajeva to nije donijelo i sreću, ili je sreća opet samo dirigirani privid u kojem se naslućuje da stvari baš i nisu do kraja iskrene. Bitan manevar u adaptaciji je transformacija inspektora iz originalnoga scenarija u inspektoricu, ona nas kroz vlastitu bol vodi kroz priču i hrani svoj život slobodom koju su osjetile druge dvije žene, Thelma i Louise, kaže uz ostalo o predstavi redatelj Dalibor Matanić. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter