Pulska Šumarija kriva za uništavanje jame Val dell'Arno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski Prekršajni sud je zbog devastiranja jame Val dell'Arno u blizini Galižane, lani u sijecnju, novcano s 50 tisuca kuna kaznio Hrvatske šume, a sa sedam tisuca kuna djelatnika Hrvatskih šuma. Kako nam je i sam potvrdio, radi se o Valteru Buršicu, upravitelju Šumarije Pula. Rekao nam je i da postupak nije okoncan jer je uložena žalba.

Prema informacijama istarske policije, kriminalistickim istraživanjem Sektora kriminalisticke policije i inspektora zaštite prirode te ocevidom na speleološkom objektu utvrdeno je da je Buršic izdao nalog za obilježavanje i prodaju ogrjevnog drva znajuci da se radi o zašticenom speleološkom objektu.

Pocetkom ožujka prošle godine utvrdeno je da su na ulazu u jamu Val dell'Arno posjecena višegodišnja stabla, a ulaz je bio prekriven otpadnim materijalom. Upravitelj pulske Šumarije izdao je nalog za sjecu mještanima Galižane i Vodnjana, a krajem sijecnja prošle godine 51-godišnjak iz Vodnjana posjekao je pet kubnih metara drva na rubnom podrucju uz jamu cime su bitno izmijenjeni stanicni uvjeti u speleološkom objektu.

Iz Uprave šuma iz Buzeta saznajemo da na sud nisu bili pozvani predstavnici Hrvatskih šuma, vec je presuda donesena na temelju inspektorovog zapisnika, stoga su podnijeli prigovor u kojem su, kako kažu, naveli svoje argumente. Buršic nam je pak rekao da je devastacija iz prijave proizvoljni termin, a resurekcijska sjeca za stvaranje trajnih nasada koja je provedena na tom podrucju upravo znaci da nije u pitanju krcenje niti devastacija.

- Vegetacija kod jame i dalje postoji. Nicim nije poremecen njen ekosustav jer je nadsvodena bujnom vegetacijom, rekao je Buršic.

O sjeci raslinja uz jamu pisali smo lani u ožujku kada je reagirala Irena Burba iz Zelene Istre i predsjednik Speleološke udruge Pula Matej Mirkac i koji su ustvrdili da je ogoljena južna strana ulaza u pecinu. Time su, kako su naveli, promijenjeni klimatski uvjeti s obzirom na to da zbog prodiranja vjetra i sunca dolazi do promjene temperature. Na ulazu i unutar pecine, rekli su, osim što je nastanjuju pecinske i druge životinje, rastu zakonom zašticene biljke.

Zanimljivo je da se pecina s jamskim ulazom dubine 23 metra Val dell'Arno, te još jedan speleološki objekt - Foiba del Piane, nalazi na podrucju zapadno od Vodnjanske ceste na kojem je Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) planirala podici veliki maslinik na 200 hektara po uzoru na slican s istocne strane ceste u privatnom vlasništvu.

Prije godinu-dvije pocelo je i cišcenje terena, no ubrzo je zaustavljeno, dijelom i zbog toga što je utvrdeno da na podrucju znanom kao Proština postoji više speleoloških i arheoloških lokaliteta. Da bi ih trebalo istražiti i zaštiti smatrali su Mjesni odbor Galižane, Zelena Istra i Speleološko društvo te arheolozi i konzervatori.

AZRRI, koji je namjeravao maslinik podici u suradnji s vodnjanskim poljoprivrednicima, trebao je, s obzirom na to da se radi o šumskom zemljištu vecem od 10 hektara koje se prenamjenjuje u poljoprivredno, dostaviti Istarskoj županiji ocjenu o utjecaju zahvata na okoliš. No, AZRRI je, kako smo vec pisali, zaustavio sve postupke o podizanju maslinika zbog recesije.

Od Buršica pak cujemo da se i održao sastanak Hrvatskih šuma i MO-a Galižana na kojem je MO zahtijevao da se dio površina na podrucju buduceg maslinika ustupi Galižancima slabijeg imovnog statusa za ogrjev. Upravo se takva sjeca, kaže Buršic, provodila blizu jame Val dell'Arno.

- Ako su mještani Galižane preko svog MO-a i tražili zaštitu jame, onda postoje druge institucije koje o njenoj zaštiti odlucuju. U svakom slucaju, u jami je ostao nedirnut i životinjski i biljni svijet, zakljucio je Buršic. Naveo je i da ce više o slucaju reci nakon što cijeli postupak bude okoncan, pa i da ce biti jasniji neki odgovori na mnoga otvorena pitanja iz slucaja, izmedu ostalog je li sama jama pod zaštitom ili nije.


Podijeli: Facebook Twiter