Pulska starogradska jezgra dobit će sasvim novo ruho

Karojba (M. RIMANIĆ)
Karojba (M. RIMANIĆ)

Gradonačelnik Boris Miletić dobio je novi četverogodišnji mandat na kraju kojeg će obilježiti 14 kontinuiranih godina na čelu najvećeg istarskog grada. U razgovoru nam otkriva kakva mu je vizija razvoja Pule u novom mandatu i koje projekte namjerava realizirati u naredne četiri godine.

- Od kada sam postao gradonačelnik, usudio bih se reći da se Pula značajno promijenila. Uspjeli smo od tada realizirati projekte bez kojih je u Puli danas život nezamisliv. Od gradnje škole na Velom Vrhu, dva nova vrtića, tri sportske dvorane i stadiona Aldo Drosina pa do rješavanja prometnih problema u Šijani i širenja zaobilaznice, uređenja novih parkirnih mjesta, kanalizacije, plina... Projekata je bilo toliko da ih je teško pobrojati. Puno smo ulagali u infrastrukturu i stvari koje čine temelj bilo kojeg razvoja, u uvodu razgovora kazao nam je gradonačelnik Miletić.

Koja je vaša vizija Pule u naredne četiri godine?

- Sad, kad je konačno riješena ta temeljna infrastruktura, vrijeme je da Pula zasja kao što i zaslužuje. To prvenstveno mislimo ostvariti kroz uređenje fasada, parkova, zelenih površina, plaža i sličnog. Isto tako, uvjeren sam da je sada jako važno raditi na privlačenju novih investitora, ali i na privlačenju mladih i kreativnih ljudi u naš grad te davanju potpore novim inicijativama koje će Puli omogućiti da se u potpunosti transformira iz industrijsko-vojnog grada u ugodan, moderan i atraktivan mediteranski grad što je Pula po svom identitetu oduvijek i bila.

Završava se Trg kralja Tomislava, širi se obilaznica, uskoro kreće gradnja gradskog bazena, privatnih investicija Max Stoje, Plodina i Lidla, na jesen rekonstrukcija Vodnjanske, sljedeće godine trebala bi se dovršiti nova bolnica….

- Točno, puno projekata je u realizaciji i već pripremamo nove. Od projekata u tijeku svakako bih izdvojio tri koja Puležani čekaju već godinama. Izgradnja nove opće bolnice u Puli čiji završetak očekujemo krajem 2018. godine u značajnoj će mjeri poboljšati zdravstvenu skrb i unaprijediti zdravstvenu uslugu za sve stanovnike Istre. Zatim, uređenje Trga kralja Tomislava koje je u završnoj fazi izvođenja i vjerujem da stanovnici Verude s nestrpljenjem očekuju kraj radova i drago mi je što ćemo uskoro imati jedan sasvim novi, reprezentativan trg. I treće, izgradnja kompleksa javnog gradskog bazena je prioritet kad je sport u pitanju i njegova izgradnja uskoro počinje.

Dosad je napravljen zbilja veliki posao u smislu pripreme projekata i proveden je niz potrebnih javnih natječaja pa će Puležani konačno dobiti gradski bazen koji će moći koristiti apsolutno svi, od djece predškolskog i školskog uzrasta do sportaša i umirovljenika, a u njemu će se moći održavati i velika sportska natjecanja.

Kada će krenuti uređenje Kandlerove ulice?

- U ovom mandatnom razdoblju u užem centru Pule u planu je rekonstrukcija 3,2 kilometara stare kanalizacijske mreže u sklopu kojih će se obnoviti kompletna infrastruktura u Ulici Sergijevaca i Kandlerovoj ulici te infrastruktura ostalih poprečnih ulica koja vode prema moru. S novim pločama i uređenim fasadama, starogradska jezgra dobit će sasvim novo ruho. Moram istaknuti kako će, u sklopu projekta EU Pula Centar, osim centra Pule kanalizaciju dobiti i oko 1.300 domaćinstava većinom u prigradskim naseljima. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter