Pulska škola, jedina u Istri, postaje centar za izobrazbu građevinara o energetskoj učinkovitosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj Industrijsko-obrtničkoj školi tijekom svibnja i lipnja, petkom i subotom, održavat će se prve besplatne izobrazbe građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti i to za zanimanja fasadera, zidara i soboslikara-ličioca, doznajemo od ravnatelja škole Petra Gavrića. Izobrazba će se odvijati u prostorijama škole, a obuhvatit će teorijsku nastavu, dok će se praktična nastava održati u kasnijem terminu o čemu će polaznici biti obaviješteni na licu mjesta. 

Program prilagođen radnicima i poslodavcima

- Industrijsko-obrtnička škola Pula je jedan od 12 trening centara u Hrvatskoj odabranih za inicijalno provođenje izobrazbe građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti po programu "Croskills" i to u šest građevinskih zanimanja - za fasadera, krovopokrivača, montera suhe gradnje, soboslikara ličilaca, tesara i zidara, pojašnjava Gavrić te dodaje kako će, sve do kolovoza ove godine, određeni broj izobrazbi u trening centrima diljem Hrvatske biti sufinanciran sredstvima Europske unije te je stoga besplatan za polaznike. 

Program izobrazbe prilagođen je, kako doznajemo, zahtjevima radnika i poslodavaca te je izrađen u prikladnoj satnici od 20 do 30 sati. Polaznici će tijekom nastave naučiti sve o izolacijskim materijalima, pravilnoj ugradnji izolacije i vanjske stolarije uz zadovoljenje uvjeta zrakonepropusnosti, ugradnji ETICS fasadnih sustava s posebnim naglaskom na izvedbu detalja, kako odabrati potrebne materijale za građenje, izvesti brtvljenja proboja kroz elemente zgrade, postaviti specijalne toplinsko-izolacijske elemente te kako izbjeći učestale pogreške pri izvođenju radova na pojedinim dijelovima zgrade. 

Jačanje kvalifikacija građevinskih radnika

Inače, projekt "Croskills" kao dio europske inicijative "Build Up Skills", usmjeren je na cjeloživotnu izobrazbu i usavršavanje hrvatskih radnika u području energetske učinkovitosti u zgradarstvu kojemu je cilj jačanje kvalifikacija obrtnika, zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika, nakon početnog, osnovnog obrazovanja ili nakon što su već započeli s radom. Izobrazba građevinskih radnika za energetski učinkovitu gradnju bit će neophodna za zapošljavanje u tvrtkama koje se bave energetski učinkovitom obnovom te izgradnjom novih zgrada visoke energetske učinkovitosti. 

Dodajmo i to da su minimalni uvjeti za prijavu osnovnoškolsko obrazovanje ili trogodišnje strukovno obrazovanje građevinskog usmjerenja te najmanje šest mjeseci radnog iskustva u struci, na poslovima vezanima uz ugradnju energetski učinkovitih elemenata vanjske ovojnice zgrade. Nakon uspješno položene provjere znanja polaznici će dobiti certifikat koji vrijedi pet godina, uz obvezno stručno usavršavanje. (B. PETROVIĆ)

 

 

  

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter