Pulska riva: Sade se ladonje, uređuju nogostupi


Lijepo vrijeme proteklih dana ponukalo je izvođače radova duž rive da još više prionu poslu, tako da se već naziru konture preuređene rive. Tako se može vidjeti da na rivi neće biti kuglastog javora, kako je najavljeno, već su posađene mlade ladonje.

Dio od Karoline do Ulice sv. Ivana već je asfaltiran i pušten u promet. Na preostalom dijelu već se nazire nogostup, zelena površina s novim drvoredom mladih ladonja i stupovima ekološke javne rasvjete te hidrantima i rubnjacima. Naime, gotovo polovica preostalog dijela rive praktički je dovršena, na tom dijelu gradilišta radnici izvode završne radove uoči asfaltiranja.

Na samom kraju dionice, prije ulaza u brodogradilište Uljanik, pronađen je kameni zid (sliči dijelu nekadašnje rive), kasnoantički ili srednjovjekovni, arheolozi još ne mogu sa sigurnošću odrediti.

Naime, na četiri metara dubine nalazi se sloj pijeska, što sugerira da je to bio obalni žal, slijede drveni piloni te nekoliko redova većeg kamenja kao temelj, među kojima se nalaze spolije, reljefno ukrašeni antički kamen.

Kako nam je rekao voditelj nadzora arheološke službe Željko Ujčić, vidljivo je da se kameni zid proteže šest-sedam metara u smjeru sjeveroistok - jugozapad.

Pretpostavlja se da bi svi radovi na rivi mogli biti zgotovljeni do kraja svibnja. (G. ROJNIĆ, snimili M. MIJOŠEK, A. KANCELAR, L. SLIJEPČEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter