Pulska riva: Postavljaju se znakovi i skidaju kandelabri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak u 6 sati riva i Flaciusova ulica se u cijelosti zatvaraju za promet radi izgradnje posljednjeg dijela obalnog kolektora pulskog kanalizacijskog sustava. Zatvaranje rive pratit ce nova prometna signalizacija, odnosno, oko 300-tinjak prometnih znakova i tabela cije je postavljanje pocelo danas, ali i horizontalna prometna signalizacija po prometnicama. Vozila ce se moci parkirati iskljucivo na za tu namjenu oznacenim parkiralištima da bi se sprijecile prometne gužve i zastoji.

Tijekom ponedjeljka, nakon zatvaranja rive, zapocet ce uklanjanje betonskih stupova javne rasvjete koji se nalaze uz prugu da bi se po ogradivanju gradilišta osigurao koridor za prolaz interventnih i vozila za opskrbu brodogradilišta Uljanik po industrijskom kolosijeku.

Usporedo ce istog dana zapoceti uredivanje alternativnog prolaza nogostupom Flaciusove, od Anticove do parkirališta koja se nalaze kod Zavoda za zapošljavanje i na staroj tržnici iza Foruma, te ce se promet na tom dijelu odvijati otežano. Korisnici ovih parkirališta mole se za strpljenje do konacnog osposobljavanja prolaza kada ce moci prometovati nogostupom uz regulaciju prometa pomocu semafora.

- Cinjenica je da su betonski stupovi u lošem stanju i nakon što budu skinuti necemo ih više vracati na rivu. U buducnosti ce, u dogovoru s konzervatorima, u sklopu projekta cjelokupne javne rasvjete starogradske jezgre biti osvijetljena i riva. Vjerojatno ce biti rijec o niskoj rasvjeti koja ce uz prometnicu osvjetljavati i nogostup uz zgrade i pješacki dio rive, najavljuje procelnik Damir Prhat.

Obalni pojas rive ukrašen je i kamenim plocama koje su uslijed nebrige postale derutne te su mnoge polomljene i pune izbocina. Medutim, nece se sanirati ni one jer nisu obuhvacene projektom koji je mogao biti prigoda da se površina barem izravna.

Pocetak izgradnje obalnog kolektora duž pulske rive i zatvaranje dionice od zgrade Lucke kapetanije do pošte znaci i da ce pulska ACI marina s popularnom Tortom ostati bez parkirnih mjesta za mnogobrojne korisnike svojih usluga. Za sada nije postignut dogovor izmedu ACI-ja i Grada o zamjeni parkirnih mjesta za potrebe marine, no izgledno je da ce se to trebati uciniti što prije jer turisticka sezona, pogotovo nauticka, samo što nije pocela.

Preregulacija prometa

Nova regulacija prometa u središtu grada na snagu stupa u ponedjeljak - ulice Dubrovacke bratovštine, Poljana svetog Martina i dio Vukovarske od semafora u Istarskoj do Rakovceve postaju dvotracne jednosmjerne. Semafor na križanju Istarske i Dubrovacke bratovštine bit ce ugašen da bi se promet s Giardina što lakše odvijao prema Areni i Rakovcevoj. Iz pravca rive nece biti omoguceno prometovanje do spomenutog raskrižja.

Sav promet s Punte prema gradu usmjerit ce se u Amfiteatarsku, odakle ce se vožnja moci nastaviti iskljucivo Carrarinom. Giardini ostaju jednosmjerni, a u Starih statuta, od Punte prema rivi, bit ce autobusno stajalište da bi se izbjeglo prometovanje autobusa Splitskom. Usto ce se na parkiralište na Karolini ulaziti na prvi, nekadašnji ulaz iz smjera Punte.

Na Giardinima, kod pješackih prijelaza nadomak Portarate i Fine promet ce regulirati pripadnici prometne mladeži, prometni redari i policija te pauk Pulaparkinga. U Smareglinoj (od tržnice do kazališta) i Laginjinoj (od kazališta do Portarate) bit ce zabranjeno bilo kakvo zaustavljanje vozila.

Na sedam lokacija osigurana su privremena parkirališta pod naplatom do okoncanja izgradnje obalnog kolektora: preko puta Veslackog kluba uz Ulicu 119. brigade s lijeve strane ceste te uz istu ulicu na Mandracu, odnosno u Ulici svetog Ivana s lijeve strane prometnice iz smjera rive. Zatim, duž Dubrovacke bratovštine do raskrižja s Istarskom ulicom na obje strane prometnice, a u Kandlerovoj do pješacke zone na desnoj strani ceste. Dva privremena parkirališta uredena su u Ulici Marsovog polja. (Piše Goran ROJNIC; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter