Pulska riva: Još malo pa gotovo!

Koračanje rivom lakše je kad je lijepo vrijeme
Koračanje rivom lakše je kad je lijepo vrijeme

"Još malo pa gotovo!", zajednički je stav gotovo svih koje smo jučer zatekli na gradilištu na pulskoj rivi, od radnika do građana. Od njih smo naime pokušali doznati koliko im ti radovi utječu na svakodnevni život te jesu li zadovoljni njihovom brzinom i kvalitetom.

- Ah čujte, što se može, što se mora nije teško, komentirao je jedan Puljanin, kazavši nam da ima tu "nesreću" da radi na rivi pa svakodnevno mora kročiti kroz gradilište ne bi li stigao do radnog mjesta.

Zamjerki nisu imali ni radnici, koje smo pak upitali jesu li tijekom posljednjih mjeseci doživjeli kakve neugodnosti i uvrede od ljutitih građana zbog radova. Kažu nam da su rijetki oni koji se iskaljuju na njima te da su to uglavnom ljudi koji dolaze poslom pa nisu upoznati s opsegom radova, a ne oni koji žive u okolici. I oni su nam jednoglasno potvrdili da će radovi biti brzo gotovi te da će se sve vratiti u normalu.

- Koliko nam je sada teško, toliko će nam biti bolje kada radovi budu gotovi. More će biti čisto, neće smrdjeti i bit će više turista, rekao nam je vlasnik brodice privezane na rivi, pripremajući se za dolazak turističke sezone.

Ugovoreni rok za dovršetak radova je srpanj, no sudeći po brojnim izjavama nadležnih da se radovi odvijaju brže od predviđenog, riva bi mogla biti otvorena već u lipnju.

Kako saznajemo iz Herculanee, duž rive je u cijelosti završena zaštita građevne jame i postavljene cijevi kolektora u dužini od 577 metara, što je 90 posto. Usto je postavljeno ukupno 320 metara ostale komunalne infrastrukture ili 50 posto predviđenog energetskog kanala. Narednih dana započet će i radovi na krajobraznom uređenju (grmlje i sadnice).

Zanimljivo je primijetiti da se na dionici duž rive radovi izvode do kasnih noćnih sati, odnosno puno duže od radnog vremena predviđenog ugovorom.

Što se, pak, tiče radova u Flaciusovoj ulici, trenutno se izrađuje by-pass u Anticovoj ulici da bi se mogli nastaviti radovi u području nadomak bulevara. Nakon rekonstrukcije kanala u Anticovoj ulici, koji će služiti kao by pass kanala Pragrande, bit će moguće nastaviti radove u sektoru IV. Od ukupno 90 metara oborinskog kanala koji se rekonstruira dosad je napravljeno 48 metara. Kako ističe direktor Herculanee Igor Stari, po osiguranju svih tehničkih i sigurnosnih uvjeta, te navedene izgradnje by passa, bit će moguće započeti s vađenjem antičkog broda, a planirani početak radova na vađenju broda je početak mjeseca svibnja što ovisi i o ostalim uvjetima na gradilištu. (piše N. SOFTIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter