Pulska riva će se širiti za pet metara

Idejno urbanističko rješenje uređenja gradske rive u Puli (arhiva)
Idejno urbanističko rješenje uređenja gradske rive u Puli (arhiva)

Gradonačelnik Pule Boris Miletić usvojio je preliminarni koncept nacrta prijedloga Urbanističkog plana uređenja Rive, koji će danas predstaviti novinarima. S tim su povezane i druge ciljane izmjene i dopune PPU-a Pule te Generalnog urbanističkog plana, dok je istovremeno van snage stavljen dio Provedbenog urbanističkog plana Stari grad Pula.

Usvojeni preliminarni koncept prva je faza u postupku izrade prostornih planova, pogotovo UPU-a Riva, kojim se namjerava oživjeti pulska luka uz mnoštvo javnih sadržaja.

Preliminarni koncept temeljen je u najvećoj mjeri na rješenjima iz prvonagrađenog rada odabranog na natječaju za izradu urbanističkog rješenja uređenja rive, koji je izradio zagrebački Studio BF.

Kako saznajemo, o planskim rješenjima iz preliminarnog koncepta provest će se stručna rasprava sa zainteresiranim subjektima koji djeluju na rivi.

Krajnji cilj prostornog plana je stvaranje novog urbanog identiteta grada na moru te uspostava narušenog odnosa grada i mora, kao i iznalaženje kvalitetne integracije svih vidova prometa.

Iako se do sada često spominjalo da će se riva proširiti nasipavanjem, od 10 d čak 20 metara od postojeće obale, to se ipak neće dogoditi. Naime, analize su pokazale puno veće dubine pa je po preliminarnom konceptu proširenje predviđeno za dva do najviše pet metara. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter