Pulska publika svirat će 40 električnih gitara

Jednosatnu koreografiju izvest će Semolina Tomić, umjetnica koja živi u Barceloni od 1985. godine
Jednosatnu koreografiju izvest će Semolina Tomić, umjetnica koja živi u Barceloni od 1985. godine

Za izvedbu će se postaviti 40 električnih gitara i pojačala u savršeni kvadrat u središtu kazališnog prostora s 40 sjedećih mjesta. Svakog člana publike dočekat će jedna gitara s trzalicom koju će moći koristiti tijekom cijele izvedbe. Na pozornici će Semolina Tomić izvesti koreografiju u trajanju od točno 60 minuta. Ova koreografija je fiksna i precizna, i uvijek se izvodi na isti način, bez ikakvog utjecaja bilo kakvog zvuka koji će publika izvesti. Gitare se aktiviraju na samom početku predstave, a nakon šezdeset minuta zvuk se isključuje. Predstava se izvodi na hrvatskom jeziku.

Kratak je ovo opis jedinstvene predstave "Anarchy" koju će sutra i preksutra, s početkom u 20 sati, u prostorijama Kazališta Dr. Inat na trećem katu pulskog Rojca izvesti kazališna kompanija iz Barcelone 'Societat Doctor Alonso'.

Umjetnica Semolina Tomić od 1985. živi i djeluje u Barceloni, a prethodno je u Osijeku bila plesačica i glumica. Produkciju potpisuje Dnevni boravak Rojca, u suradnji s Kazalištem Dr. Inat, a gostovanje je realizirano u sklopu projekta "CAV_A / Catalan artists visiting Croatian artists", koji provodi Antic teatre iz Barcelone.

Ulaz iznosi 20 kuna, a potrebna je predrezervacija zbog ograničenog broja raspoloživih mjesta. Rezervacije se vrše putem aplikacije na web stranici https://rojcnet.pula.org.

Predstava je, kako se navodi u najavi, eksperiment o kaosu i redu.

- Iskustvo očito nije neškodljivo i izuzetno je složeno; moglo bi se sažeti kao "ako želiš tišinu, moraš na njoj raditi" ili "čini što god želiš". Pretpostavka je da moć ni na koji način nije jednostavna. Rođeni smo vezani uz naše okolnosti i od našeg najranijeg djetinjstva ovisimo o drugima kako bi dobili neophodne potrebe poput hrane ili topline. Kako bi se naš rad vidio, ovisimo o publici, ali i o kazalištima i vladama. Problem s vladom je da je stvorena kako bi vladala, administrirala i upravljala našim radom, piše u najavi predstave.

- Umjetnost je homogeni medij gdje možemo eksperimentirati ili reproducirati određena stanja. Želimo da se ovom djelu pristupi u duhu live arta, gdje je eksperimentiranje vitalan sadržaj, ne u estetskom smislu, već sastavni aspekt djela koji započinje od samog odlaska u kazalište. Pozornica je za publiku; oni imaju i buku i tišinu. Svaka akcija nosi vlastitu odgovornost. Koristeći zvuk, postaje jasno da njegovo odsustvo i izostanak akcije ovisi o svakom pojedincu, poručuje se u najavi predstave. Režiju potpisuje Sofia Asencio; dramaturgiju Tomas Aragay; koreografkinja je Sofia Asencio, a producentica Imma Bové.

Nakon predstave u petak - performans "Ataraxia"

Odmah nakon završetka druge i posljednje izvedbe predstave "Anarchy", preksutra, u petak u 21 sat, na istoj će se lokaciji, u prostoriji Kazališta Dr. Inat, izvesti performans "Ataraxia". Izvođači su 'inatovci' Ana Maria Horvat, Gordana Trajković, Vedran Štimac i Vladimir Butković, a potonji potpisuje ideju i režiju. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter