Pulska prometna rješenja stižu poštom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od danas Grad Pula pocinje s dijeljenjem 20 tisuca letaka o novoj preregulaciji prometa radi skorašnjeg zatvaranja rive zbog izgradnje obalnog kolektora. Gradani ce letke pronaci u svojim poštanskim sanducicima. Na jednoj strani letka naci ce se karta pulskih prometnih tokova nove regulacije prometa, s druge, pak, prometno te pojašnjenje zbog cega je obalni kolektor nužan Puli.

Gradane se informira da je projekt izgradnje obalnog kolektora Pule ukupno vrijedan 114 milijuna kuna, a strateški je važan ne samo zbog rješavanja problema otpadnih voda i prestanka zagadivanja Pulskog zaljeva, vec i stoga što se dijelom financira bespovratnim sredstvima inozemnih institucija kroz projekt "Jadran" od gotovo 50 milijuna kuna, odnosno 42 posto ukupnih sredstava.

Realizacija izgradnje obalnog kolektora duž rive trajat ce 17 mjeseci i izazvat ce velike promjene u Puli. Riva i Flaciusova ulica bit ce zatvorene za promet stoga Grad poziva gradane na strpljenje i suradnju kao kljucni preduvjet da se lakše prevlada to razdoblje. Drasticnih promjena, o cemu smo vec pisali, nece biti jer se glavni prometni pravci ne mijenjaju. Sav promet usmjerava se na postojece protocne pravce Rakovceva - Maruliceva, odnosno Nazorova - Stankoviceva, a tijekom sljedecih 17 mjeseci svakodnevno ce promet regulirati jedinice prometne mladeži, prometni redari i djelatnici MUP-a.

Najznacajnije promjene ticu se Amfiteatarske ulice iz koje ce se promet usmjeravati u Carrarinu dok ce na raskrižju Istarske i Ulice Dubrovacke bratovštine semafor biti izvan funkcije. Usto, gornji dio Ulice Dubrovacke bratovštine, Poljana svetog Martina i dio Vukovarske ulice do križanja s Rakovcevom ulicom postaje jednosmjerni dvotracni pravac. Treca promjena je "kozmeticke" prirode, u Ulici Starih statuta, nasuprot cvjecarnice, bit ce autobusno stajalište da autobusi ne bi bili primorani voziti Splitskom ulicom.

U letku Grada stoji da je projekt od iznimnog znacaja za zaštitu okoliša da je izgradnja obalnog kolektora nužna za podizanje kvalitete življenja u gradu, kako danas, tako i za generacije koje dolaze. Stoga se gradane još jednom poziva na strpljenje zbog prometnih poteškoca koje ce iskusiti iducih godinu i pol dana. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter