Pulska proljetna padela: Tajne dobrog rižota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čak 16 kilograma riže, deset kila gambera, osam kila šparuga i četiri litre maslinovog ulja, uz dodatak mladog češnjake, kapule i vina, bili su potrebni da se jučer na pulskoj tržnici skuha rižot pod nazivom "Mare e monti Poleze". Marljivo su ga kuhali Budimir Žižović Žižo, pod paskom kuharice Alde Skoko iz poznatog restorana Batelina, a pomagali su mu pulski gradonačelnik Boris Miletić i ekipa iz Rock Caffea.

Rižot "na pulski način" prvi je u nizu serije jela koja će se spravljati u velikoj tavi na gradskoj tržnici, a u sklopu manifestacije "Pulska proljetna padela" koju zajednički organiziraju Tržnica, Grad Pula, sufinancira pulska turistička zajednica dok je koncepciju osmislila agencija Avenue.

Cilj je ove akcije, rečeno je, privući ljude na tržnicu te im pokazati kako mogu sa sezonskim namirnicama s gradskog markata skuhati fini nedjeljni ručak - brz, zdrav i ne pretjerano skup ali i promovirati proizvođače sezonske i kvalitetne hrane. Majstor Žižo uz miješanje puno je i pričao - tako se brojnim okupljenim posjetiteljima, koje je na tržnicu primamio zamaman miris, pojasnio da dobrog rižota nema bez dobre riže.

- U naš smo rižot stavili najbolju talijansku rižu, Carnaroli, koja raste u dolini rijeke Po, a koju naš prijatelj prodaje u svojoj trgovinici na katu Tržnice, otkrio je Žižo. Okupljenima je odao i još neke kulinarke tajne - tako se, naveo je, rižot mora kuhati na laganoj vatri, i svakako ga treba podlijevati temeljcem ili u najgorem slučaju toplom vodom. Dobar rižot, nadalje, mora ostati "al dente", odnosno riža ne smije biti prekuhana, a riža se, nakon kuhanja, treba pustiti da odstoji pet do deset minuta.

Jedna od tajni je i kada u jelo dodati vino - u rižot ide kada se riža dobro zastakli i bude sjajna, čuli smo jučer. Da je rižot bio dobro skuhan (što nije laka zadaća), i riža je bila taman, čuli smo od brojnih degustatora koji su jedva čekali da rižot isprobaju, a posvjedočili smo tome i mi sami. Inače, jučer je podijeljeno oko 300 porcija ove delicije. Iduće subote, recimo i to, kuha se dalje - ovoga puta velika uskršnja fritaja sa šparugama. (B. PETROVIĆ Snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter