Pulska proljetna padela subotom na tržnici

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Manifestacija "Proljeće na pulskoj tržnici" predstavljena je danas u prostorima pulske Turističke zajednice. Uz već tradicionalne manifestacije "Mirisi i okusi Istre" i "Eko sajam", koje se svake subote održavaju pored zgrade Tržnice, ove subote započinje i manifestacija pod nazivom "Pulska proljetna padela", a koju su osmislili Avenue i Budimir Žižović-Žižo.

"Pulska proljetna padela" objedinit će zabavu, edukaciju i kulinarstvo. Uz kuhanje, Žižo će govoriti o sezonskim namirnicama, postupku pripremanja, začinima, a na kraju će se skuhano moći i besplatno degustirati, navela je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulskog TZ-a. Cilj ove manifestacije je promovirati proizvođače koji nude svoje proizvode na gradskoj tržnici ali i privući više gostiju prema tržnici kako bi upoznali autohtone proizvode i sezonske domaće namirnice.

Direktor tržnice Renato Perc naveo je da će se će ove subote tako spravljati rižot "Mare e monti Poleze", a svirat će grupa Sunčane naočale, dok će se iduće subote, 19. travnja, spravljati tradicionalna uskršnja fritaja, s dvije tisuće jaja i šparugama. Za pripremu jela koristit će se velika tava koju su prošle godine zajednički kupili TZ i Tržnica.

- Važan datum je i 17. svibnja kada ćemo održati uručivanje certifikata Proizvod hrvatskog seljaka. Riječ je o manifestaciji koja potiče domaću proizvodnju te razvoj Obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, rekao je Perc. Za sada je prijavljeno deset OPG-a čiji proizvodi stižu direktno "s njive na pulske tanjure", naravno posredstvom tržnice.

Vlado Orlić iz agencije Avenue naveo je da će se 26. travnja kuhati "Đardin nebeski" odnosno samoniklo bilje (mišanca) s krumpirom, maslinovim uljem i češnjakom. U subotu 10. svibnja na redu su srdele na ribarski, a 17. svibnja buzara od pedoća.

Manifestacija se proteže i na lipanj - 7. lipnja će se kuhati minestron pod nazivom "pulska tržnica" od kavula, poriluka, krumpira i ostalog povrća, a 21. lipnja mladi grašak s pilećim krilcima. Manifestacije će se održavati na centralnoj tržnici, a bit će popraćene glazbom uživo. U subote 24. svibnja i 28. lipnja manifestaciji će se održati na tržnici Veruda. Dodajmo i to da su suorganizatori manifestacije Grad Pula i Tržnica, a pokrovitelji pulska i istarska turistička zajednica. (B. PETROVIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter