Pulska plinosprema pod kontrolom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plinospremnik na lokaciji Stare Plinare je pod kontrolom. Danas pocinje sanacija pukotine i ispitivanje unutrašnjosti spremnika, rekao je direktor Plinare Dean Kocijancic. Ujedno je najavio da ce se sedam evakuiranih obitelji koje žive u blizini plinospremnika, poslijepodne moci vratiti svojim kucama.

Iako se na ovom prostoru i dalje širi smrad, ne radi se o plinu vec smrdi ispuštena voda koja je poprimila miris gradskog plina s kojim je u kontaktu. Prestanak curenja vode iz pukotine, zbog koje je uvedeno alarmantno stanje, ocekuje se oko podneva. Tad ce se pristupiti sanaciji pukotine.

Prva ispitivanja plinospremnika pokazala su da do oštecenja nije došlo zbog starosti, spremnik je izgraden 1912. godine, vec zbog unutarnjeg habanja, odnosno trenja materijala jedan o drugi, na što ukazuju tri brazde na unutarnjoj stjenci plinospreme. Kako bi se iznutra otklonilo oštecenje koristit ce se kamera specijalnog vozila Herculanee, Canal Mastera, jer se radi u mutnoj vodi u kojoj ronilac nije uspio pronaci uzrok habanja.

Plinosprema, koja je izradena još 1912. godine, debljine je 5,2 milimetra i prije tri dana ustanovljeno je da se na jednom djelu stanjila na nekih 2 milimetra, te se stvorila pukotina zbog cega je došlo do curenja vode koja u ovom slucaju služi kao svojevrsna brtva.

Situacija je odmah proglašena alarmantnom, na teren su izašli vatrogasci i policija koja je blokirala podrucje, a djelatnici specijalizirane tvrtke Biga odmah su krenuli s ispitivanjem i preduvjetima za sanaciju. Takoder je odmah  evakuirano sedam obitelji koje žive u blizini i zatvorena cesta prema Pješcanoj uvali.

Rijec je o spremniku kojim se održava nadpritisak mreže gradskog plina i služi za uskladištenje viška plina, stoga nijednog trenutka nije u pitanje došla proizvodnja velikih industrijskih potrošaca. Domacinska nisu osjetila poremecaj u opskrbi gradskim plinom.


Podijeli: Facebook Twiter