Pulska Opća bolnica napokon pozitivno posluje

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Prema podacima koji stižu iz HZZO-a, u prva dva mjeseca ove godine u Općoj bolnici u Puli obavljeno je posla u vrijednosti nešto iznad 31,5 milijuna kuna, što je 106,8 posto avansnog iznosa, odnosno 101,5 posto u odnosu na ugovoreni mjesečni iznos. Ostvaren je, dakle, višak od 467.381 kunu. Povrh toga, ostvaren je i dodatni prihod od 466.185 kuna, prema novouvedenim kriterijima KPI - pokazatelju učinkovitosti, i QI - indikatoru kvalitete. Dodajmo da je tijekom prošle godine HZZO, u sklopu sanacije zdravstvenih ustanova, pulskoj bolnici u tri navrata doznačio novac potreban za podmirenje duga prema svim dobavljačima dospjelog do 31. prosinca 2013., u ukupnom iznosu od 160,77 milijuna kuna.

Ključ u HZZO-u

Na pitanje koliko se i na koji način izlazak HZZO-a iz državne riznice te prelazak na nov način plaćanja bolnica, i to prema pruženim uslugama, odrazio na financijsko stanje u pulskoj Općoj bolnici, sanacijska upraviteljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić kaže da su promjene opsežne i vezane uz novi način ugovaranja, financiranja, naplate te cijena zdravstvenih usluga.

- Prvo tromjesečje ove godine bilo je prijelazno, testno razdoblje u kojemu je bilo potrebno izraditi novu ponudu usluga prema HZZO-u, kao i promjenu u dosadašnjem načinu evidentiranja učinjenih usluga kroz novi sistem DTP-a i DTS-a. Time je napušten višedesetljetni način evidentiranja usluga koji se do sada vršio temeljem tzv. plave knjige. Od 1. travnja počela je praktična implementacija tog sustava. U načinu financiranja bitna razlika je u tome što se dijelom napušta dosadašnji sustav limita kako je to bilo u proteklom desetljeću. Bolnički limit i dalje postoji, ali ispravnije ga je definirati kao maksimalan iznos ugovorenog mjesečnog prihoda ustanove koji se sada sastoji od, prvo, avansnog dijela te, drugo, varijabilnog dijela koji ovisi o realiziranim uslugama. Taj varijabilni dio temelji se na ispunjenju ukupnog ugovorenog (realiziranog) prihoda za pojedini mjesec i on se nivelira na šestomjesečnoj razini, kaže dr. Hrstić.

Pojašnjava da se u slučaju većeg fakturiranog iznosa od maksimalno planiranih sredstava za određeni mjesec, višak prebacuje u sljedeći mjesec. S druge strane, u slučaju nedostatnog ostvarenja, manjak se može nadoknaditi povećanom realizacijom u sljedećem mjesecu. U konačnici nakon šestomjesečnog usklađivanja određuje se usklađeni prihod za pojedinu bolnicu. Osim mjesečnog praćenja ugovorenog i realiziranog, odnosno fakturiranog i zarađenog, uvedeni su i kriteriji učinkovitosti i kvalitete. Sada su određena dva KPI parametra i to obrtaj slučajeva po postelji i ukupan broj slučajeva u poliklinikama odnosno specijalističkim bolničkim ambulantama na jednog zdravstvenog djelatnika. QI indikatori, pak, obuhvaćaju opću smrtnost te postotke liječenja u dnevnoj bolnici i liječenja rezervnim antibioticima. Oba se parametra određuju prema prosjeku bolnica u cijeloj zemlji te u slučaju boljeg rezultata od prosjeka donose bolnici dodatna sredstva.

Radikalne promjene

- Kao što vidite, radi se o radikalno drukčijem pristupu financiranju bolnica, čija je implementacija u prva tri mjeseca ove godine bila u fazi testiranja. U ova tri mjeseca bilo je potrebno provesti i tzv. mapiranje, odnosno zamjenu dosadašnjih načina obračunavanja usluga. Nadalje, taj sustav je u prethodna tri mjeseca doživio i nekoliko korekcija i izmjena te je definitivni popis postupaka s njihovim cijenama objavljen u Narodnim novinama tek nedavno, 30. ožujka, s primjenom od 1. travnja. Iz svega navedenog, jasno je da u ovom trenutku nismo u mogućnosti egzaktno ocijeniti financijski učinak svih tih promjena, kaže zamjenik sanacijske upraviteljice pulske bolnice dr. Ivica Fedel.

Dobri su rezultati postignuti i u "Programu plus" koji se u 33 hrvatske bolnice provodi od 11. veljače. U tih sedam tjedana u pulskoj su bolnici kroz ovu akciju pružene 2.362 usluge, a među njima obavljeno je 93 CT-a, 63 kolonoskopije, 39 UZV srca, 122 UZV štitnjače i 381 drugih ultrazvuka, 19 pregleda kardiologa, 100 pregleda pedijatra alergologa, 244 kod dermatologa, 203 kod oftalmologa, 379 kod neurologa i napravljena su 772 PAPA nalaza.

- Najveći učinak i Programa plus ali i čišćenja liste - ispravnog označavanja indikatora pregleda - prvi i kontrolni pregled, zamjećuje se na Odjelu radiologije. Tu je broj pacijenata koji čeka na prvi pregled smanjen za prosječno 50 posto. Primjerice, početkom veljače čekalo je 1.447 pacijenata, a na dan 2. travnja 673 pacijenata. Povećava se i rad kroz dnevnu bolnicu, ali u sporijem trendu, i učinak rada tu će biti puno vidljiviji kroz par mjeseci. Posebno se to odnosi na internističke i srodne djelatnosti. Za punu realizaciju dobrog rada kroz dnevnu bolnicu puno je bitnije raspolagati većim resursima opreme, odnosno bolje konzumirati postojeću opremu. Za dobar rad dnevne bolnice izuzetno je bitan dobar suport dijagnostičkih djelatnosti, posebno radiologije, gdje nas limitira stara oprema, što je već poznato, ali očekujemo bitan pomak u ovoj godini, rekao je dr. Fedel. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter