Pulska Opća bolnica četvrta u zemlji i prva u svom rangu

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Pulska bolnica na četvrtom je mjestu u zemlji, a prva među općim bolnicama po broju obavljenih pregleda u sklopu Programa plus koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo u 33 hrvatske bolnice. U Općoj su bolnici Pula u prekovremenom radu specijalističkih ambulanti i dijagnostike u protekla tri mjeseca pregledana i obrađena 4.002 pacijenta, najviše od svih bolnica u istom rangu te čak osamsto do tisuću pacijenata više nego u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava (3.215) i Kliničkom bolničkom centru u Splitu (2.980). Velik je to uspjeh za pulsku bolnicu s obzirom na uvjete po kojima se opće bolnice teško mogu mjeriti s KBC-ima i KB-ima, posebno onima u Zagrebu koje imaju višu razinu tehničke opremljenosti i druge uvjete rada.

Produženje životnog vijeka

Najbolje rezultate i dalje ostvaruje KBC Rijeka s pregledanih i obrađenih 6.136 pacijenata, a drugo i treće mjesto pripadaju KBC-u Zagreb s 5.649 i zagrebačkom KB-u Sveti duh u kojem je pregledano 4.649 pacijenata. Do sada su nagrađivane najbolje bolnice, a jučer su u Ministarstvu zdravlja ministar prim. Siniša Varga i njegov pomoćnik doc. Dragan Korolija-Marinić uručili priznanja desetorici liječnika za izvanredan doprinos hrvatskom zdravstvenom sustavu. Priznanja su dobili Stipislav Jadrijević, Branislav Kocman i Darko Vujanić iz KB-a Merkur, Ivana Smoljan, Vjekoslav Tomulić i Sandro Brusich iz KBC-a Rijeka, Marina Vidović iz KBC-a Zagreb, Igor Žabić iz OB-a Koprivnica, Vlasta Kupres iz OB-a Karlovac te Šime Manola iz KBC-a Sestre milosrdnice. Ministarstvo zdravlja dodijelilo im je ovo simbolično priznanje, a od svojih će bolničkih ustanova dobiti na dar stručno usavršavanje u vrijednosti od deset tisuća kuna.

Ministar Varga zahvalio je liječnicima na iznimnom trudu te naglasio da je vrednovanje rada zdravstvenih djelatnika jedna u nizu mjera, pored nacionalnih preventivnih programa, koje Ministarstvo poduzima da bi se životni vijek hrvatskih građana kroz pet godina produžio za dvije godine, koliko danas živimo kraće od prosječnog Europljana. Ministar je konačno najavio uredbu kojom će se omogućiti nagrađivanje prema učinku.

Samo radio svoj posao

- Ja sam samo radio svoj posao i tako ću i ubuduće. Nisam ni znao da netko prati koliko radimo pa sam se ugodno iznenadio, rekao je prvi od desetorice, transplantacijski kirurg iz KB-a Merkur, Stipislav Jadrijević. Njegov kolega, također transplantacijski kirurg Branislav Kocman istaknuo je da iza svakog uspješnog kirurga stoji barem isto toliko vrijedan tim zdravstvenih djelatnika.“Tim je sve napravio, ja sam samo najviše eksponiran“, također skromno komentira svoje priznanje kardiolog Vjekoslav Tomulić, a Ivana Smoljan, internistica iz KBC-a Rijeka, rekla je da nije ni sanjala da bi joj se takvo što moglo dogoditi te da je počašćena ovim priznanjem. I ostali su zadovoljni što se rad konačno vrednuje.

Program plus provodi se od 11. veljače, a s jučerašnjim danom broj obrađenih pacijenata u svim bolnicama zajedno procjenjuje se na oko 60 tisuća, budući da broj obavljenih pretraga i zahvata prosječno raste oko pet tisuća na tjedan. Liste čekanja skraćene su u svim bolnicama, a negdje više ni ne postoje jer se na pojedine preglede čeka tek nekoliko dana. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter