Pulska obilaznica se u cijelosti otvara do kraja idućeg tjedna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ako vremenske prilike to dozvole, a vjerujem da hoće, do kraja idućeg tjedna u cijelosti će se za promet otvoriti obilaznica, dok će se potom hortikulturno uređenje zgotoviti do Božića", poručio je gradonačelnik Boris Miletić prilikom današnjeg posjeta gradilištu na obilaznici gdje se završava projekt proširenja Ceste prekomorskih brigada od nekadašnjeg skretanja za Valmade do križanja s Medulinskom cestom/Mutilskom ulicom.

Istaknuo je gradonačelnik da je riječ o jednom od najznačajnijih gradilišta u Puli, na kojem vrijedni djelatnici izvođača radova, Cesta d.o.o. Pula, privode kraju projekt i to u skladu s planiranom dinamikom. Proširenje drugog dijela obilaznice započelo je u travnju i trenutno se izvode završni radovi na novom kružnom toku na križanju obilaznice i Medulinske ceste, gdje je već postavljen prvi asfaltni sloj.

Inače, u prvoj polovici projekta radovi nisu ometali promet obilaznicom. Posebno je to bilo važno tijekom ljetne turističke sezone. Sredinom rujna je, pak, nakon što je izgrađen novi kružni tok na križanju obilaznice i Šišanske ceste, zatvoren dio obilaznice od Šišanske do Premanturske ceste, kako bi se što brže izveo najkompleksniji dio projekta, izgradnja novog kružnog toka na križanju obilaznice s Medulinskom cestom/Mutilskom ulicom. Rekonstruirano raskrižje sa Šišanskom cestom izvedeno je kao "turbo" kružno raskrižje, dok će rotor na križanju s Medulinskom imati pet prilaznih cesta. Novost će biti krak za spajanje Gregovice, odnosno na Milanovićevu ulicu za potrebe budućeg novog centra Lidla.

- Sve će biti gotovo u roku čime sam izuzetno zadovoljan. Zahvaljujem se svim građanima na velikom razumijevanju koje su iskazali nakon što smo se odlučili na zatvaranje dijela obilaznice čime je maksimalno skraćen rok završetka i dozvoljeno izvođaču da nesmetano odrađuje radove. Riječ je o velikom i značajnom projektu i raduje me skorašnje otvaranje obilaznice za promet, kao i novog kraka prema Gregovici čime će tamošnji građani dobiti brži, kvalitetniji i sigurniji pristup, rekao je Miletić.

Riječ je o projektu kojim će se pulska obilaznica proširiti za dvije prometne trake i tako postati četverotračna prometnica u dužini od još 1,2 kilometra, a vrijednost investicije iznosi 20 milijuna kuna. No, kada se proširenju obilaznice pridodaju prometne površine dva kružna toka i pristupnih cesta ukupna duljina zahvata iznosi oko 2,2 kilometra.

Usto, izgradile su se biciklističke i pješačke staze, a uz samo proširenje obilaznice, projekt je obuhvatio i izgradnju 264 metara vodoopskrbnog cjevovoda na Šišanskoj cesti i 366 metara cjevovoda na Medulinskoj cesti te novi ogranak duljine 50 metara uz rekonstrukciju svih postojećih kućnih priključaka u zoni zahvata. Od oborinske odvodnje, ukupno je predviđeno devet infiltracijskih jaraka i pet retencija te ugradnja cjevovoda duljine oko 1,6 kilometra i drenažnih cijevi u infiltracijskim jarcima i retencijama u duljini od oko dva kilometra. Također su se demontirala 23 postojeća rasvjetna mjesta i dogradit će se ukupno 64 nova, dok je dužina trase naponskih kablova 636 metara.

Nastavak širenja do Premanturske i Verudele

S obzirom da se projekt proširenja obilaznice izvodi u fazama, a u prijedlogu pulskog proračuna za 2018. godinu predviđeno je 800 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za nastavak širenja do križanja s Premanturskom cestom, jasna je intencija Grada da se nastavi s pretvaranjem cijele obilaznice u četverotračnu prometnicu.

- Poznato je da se ovakvi projekti ostvaruju zahvaljujući prilivu sredstava komunalnog doprinosa na temelju gradnje novih objekata po Puli, a ovaj projekt koji je pri završetku financiran je beskamatnim kreditom Lidla. Naša je namjera u sljedećoj godini spremiti projektnu dokumentaciju i riješiti sve imovinsko-pravne poslove, kako bi spremili projekt za nastavak. No, to će ovisiti o mogućnostima gradskog proračuna i sredstvima komunalnog doprinosa. U svakom slučaju, namjera nam je nastaviti širiti obilaznicu, barem do križanja s Premanturskom cestom, a jednog dana, u konačnici, do skretanja za Verudelu, poručio je gradonačelnik. (Goran ROJNIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter