Pulska obilaznica na popravnom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što se pola godine ispitivao uzrok deformacije, sanacija prvog kilometra pulske obilaznice, koju o svom trošku treba izvesti izvodac radova, pulska tvrtka Cesta, konacno je uoblicena u prijedlog. Misterij "zagladenja" dijelova najnovije i najskuplje pulske prometnice, i to nakon svega godine dana od njena otvorenja - što je šokiralo javnost - otkrivao se na terenu i u laboratoriju.

- Nakon terenskog i laboratorijskog ispitivanja stigao nam je prijedlog koji ukljucuje zamjenu habajuceg asfaltnog sloja u dužini 110 metara na prilazima rotoru na križanju s Valturskom ulicom. Prema tom prijedlogu, sanacija bi se izvela asfaltnom mješavinom u jednoj traci, govori Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Medutim, odmah spominje i ocitovanje prema kojem je habajuci asfaltni sloj potrebno zamijeniti ne samo na jednoj, vec na obje prometne trake, plus i u samom rotoru.

- Zahtijevamo da se habajuci asfaltni sloj zamijeni u cijeloj dužini izgradenog prvog kilometra proširene obilaznice jer je ocito da je cijela dionica napravljena od istog materijala, što znaci da ce se deformacije pojaviti i na drugim dijelovima. No sacekat cemo ocitovanje nadzornih strucnjaka te nakon toga organizirati sastanak na kojem ce se donijeti konacna odluka, najavljuje Prhat.

Govoreci o problemu na novom dijelu obilaznice direktor Ceste Miro Mirkovic kaže da im se to nije dogodilo prvi put te da se to dogada i drugima.

- Dogodio nam se lapsus, ali najviše mi je žao što se to dogodilo na pulskoj obilaznici. Boranje asfalta, ili takozvano kolotraženje, dogada se tamo gdje je veci promet u kombinaciji sa silama kocenja i teško ga je sprijeciti. IGH je u svom zakljucku predložio da se obnovi 60 metara ceste, a mi predlažemo da to bude sto metara s jedne i 110 metara s druge strane prilaza rotoru te da u iducih godinu dana pratimo ponašanje asfalta. Ako u tih godinu dana parametri hvatljivosti asfalta ne dostignu zadovoljavajucu razinu, sanirat cemo sve, ne bježimo od naših obveza, rekao nam je Mirkovic. (G. R., S. Z. T.)

OVO JE DIO TEKSTA, A CIJELI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter