Pulska obilaznica gotova sredinom prosinca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sredinom rujna, nakon što je izgrađen novi kružni tok na križanju obilaznice i Šišanske ceste, zatvoren je dio obilaznice od Šišanske do Premanturske ceste. Projekt proširenja obilaznice, od nekadašnjeg skretanja za Valmade do križanja s Medulinskom cestom, time je ušao u završnu fazu. Naime, u tijeku je izgradnja novog kružnog toka na križanju obilaznice s Medulinskom cestom/Mutilskom ulicom, najkompleksnijeg dijela projekta.

Spajanje Gregovice na rotor

S obzirom na dugotrajno suho vrijeme tijekom godine, unatoč ljetnim visokim temperaturama, projekt proširenja obilaznice napredovao je i bolje od očekivanja. Rekonstruirano raskrižje sa Šišanskom cestom izvedeno je kao tzv. "turbo" kružno raskrižje, dok će rotor na križanju s Medulinskom imati pet prilaznih cesti, novost će biti krak za spajanje Gregovice, odnosno na Milanovićevu ulicu za potrebe budućeg novog centra Lidla.

- Proširenje obilaznice teče planiranom dinamikom i trenutno se najintenzivnije radi u obuhvatu medulinskog kružnog toka gdje se izvodi prelaganje i zaštita postojeće vodovodne i elektroenergetske mreže te telekomunikacijskih instalacija i izgradnja javne rasvjete te oborinske odvodnje. Paralelno se izvode i radovi na uređenju bočnih bankina duž cijele prometnice te pripreme za hortikulturno uređenje na retencijama oborinskih voda uz kružna raskrižja kao i na središnjim i rubnim pojasevima prometnice. Usto se, u obuhvatu radova na postojećem kolniku, obavljaju pripreme za ugradnju nosivog i habajućeg sloja asfalta. Nakon polaganja svih instalacija u prometnici, slijedi izrada nosivog sloja kolničke konstrukcije, ugradnja rubnjaka, asfaltiranje nogostupa i kolnika te hortikulturno uređenje svih zelenih površina, pojašnjavaju iz Grada Pule.

Istovremeno se dovršavaju pješačke i biciklističke staze, a naknadno će uslijediti uređenje zelenih pojaseva, kao i odvodnja oborinskih voda s filtracijskim jarcima i bioretencijama, javna rasvjeta, potporni zidovi, zaštita postojeće infrastrukture, krajobrazno uređenje s navodnjavanjem i ostalo.

Riječ je o projektu kojim će se pulska obilaznica proširiti za dvije prometne trake i tako postati četverotračna prometnica u dužini od još 1,2 kilometra, od nekadašnjeg skretanja za Valmade do budućeg rotora na Medulinskoj cesti. Radovi su započeli još 3. travnja s rokom izvođenja od 150 radnih dana. Vrijednost investicije iznosi 20 milijuna kuna, a radove izvodi Cesta d.o.o.

Ovisni o vremenskim prilikama

Projekt je planiran po fazama, koje se izvršavaju sukladno planu i projekt je stigao u posljednju fazu nakon što je zgotovljen prvi dio i izgrađen novi kružni tok na raskrižju sa Šišanskom cestom.

- Radovi, koji su ovisni o vremenskim prilikama, sukladno dinamičkom planu, planiraju se okončati sredinom prosinca ove godine, potvrdili su iz gradske uprave.

Uz samo proširenje obilaznice, projekt je obuhvatio i izgradnju 264 metara vodoopskrbnog cjevovoda na Šišanskoj cesti i 366 metara cjevovoda na Medulinskoj cesti te novi ogranak duljine 50 metara uz rekonstrukciju svih postojećih kućnih priključaka u zoni zahvata. Od oborinske odvodnje, ukupno je predviđeno devet infiltracijskih jaraka i pet retencija te ugradnja cjevovoda duljine oko 1,6 kilometra i drenažnih cijevi u infiltracijskim jarcima i retencijama u duljini od oko dva kilometra. Također su se demontirala 23 postojeća rasvjetna mjesta i dogradit će se ukupno 64 nova, dok je dužina trase naponskih kablova 636 metara. (Goran ROJNIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter