Pulska košarica tisucu eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema izracunu Nezavisnih hrvatskih sindikata, prosjecna potrošacka košarica za srpanj iznosila je 6.635 kuna i bila za 0,06 posto skuplja nego u lipnju. U Puli, najskupljem gradu u Hrvatskoj, ona je bila za još 570 kuna skuplja i iznosila okruglih tisucu eura, odnosno 7.205 kuna.

Najjeftinija košarica i dalje je varaždinska, jeftinija od pulske cak tisucu kuna. Puljani najviše izdvajaju na prehranu, gotovo tri tisuce kuna, zatim na stanovanje 1.866 kuna, odijevanje 871, prijevoz 740 i troškove higijene 457 kuna.

Porazno je da s prosjecnom placom, koja je u Istarskoj županiji manja od prosjeka (prosjecna mjesecna placa iznosi 5.277 kuna, a ona istarska tek 4.721) možemo pokriti tek 70-ak posto ukupnih troškova života.

Ukljuce li se u košaricu i troškovi koje imaju podstanari za unajmljivanje stana, ona bi iznosila cak 8.443 kune, a pokrivenost prosjecnom istarskom placom pada na oko 55 posto.

Potrošacka košarica za domacinstvo s dvoje umirovljenika u vlastitu stanu iznosila je 3.586 kuna. S obzirom na to da je prosjecna mirovina za lipanj iznosila 2.177 kuna, pokrivenost ove košarice prosjecnom mirovinom je tek 60 posto. Dakle, svima nedostaje novca za normalan život. (B. PETROVIC)

U jesen s novim poskupljenjima
Unatoc apelima sindikata da mjesta za poskupljenje hrane nema, jesen nije ni pocela, a neki dobavljaci u trgovine vec šalju nove cjenike. Kako doznajemo do Željka Jelenica, Puljankinog izvršnog direktora, dosta je najava poskupljenja, i to za cak desetak posto. Poskupljenja prvi najavljuju upravo domaci, jaki brendovi.

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA, 12. KOLOVOZA


Podijeli: Facebook Twiter