Pulska inovacija u 43 države i sa 60.000 korisnika

Dino Ravnić, suosnivač i direktor GIS Clouda (Davor Puklavec/PIXSELL)
Dino Ravnić, suosnivač i direktor GIS Clouda (Davor Puklavec/PIXSELL)

Dino Ravnić, suosnivač i direktor GIS Clouda, te Dragan Sokolović, član Uprave Smart Clouda, regionalnog partnera GIS Clouda za područje Hrvatske, predstavili su jučer u Županijskoj gospodarskoj komori u Puli Inovativnu geoinformacijsku platformu GIS Cloud, koja pogoni lokacijske aplikacije za upravljanje prostornim podacima, imovinom i distribuiranom radnom snagom. Platforma je namijenjena komunalnim i turističkim tvrtkama, prerađivačkoj industriji, vatrogasnim postrojbama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Sve na jednom mjestu

Dino Ravnić podsjetio je da je zajedno s kolegom pokrenuo ovu platformu prije osam godina, a imaju korisnike u Hrvatskoj, poput Liburnijskih voda, Grada Zagreba i Hrvatske vatrogasne zajednice, no više su orijentirani na svjetsko tržište: djeluju u 43 države i imaju oko 60.000 korisnika te tristotinjak klijenata.  

U tvrtki Liburnijske vode u Cloud su unijeli svoje podatke, načinili digitalne karte svojih podataka i sada mogu surađivati s drugim organizacijama, mogu podijeliti te karte jednim klikom, može im se vratiti neka informacija, a sve se to objedinjuje na jednom centralnom mjestu, kazao je Ravnić.

Korištenje ove platforme po njegovim je riječima desetak puta jeftinije u odnosu na neke druge aplikacije.

- Danas možete za par stotina kuna mjesečno krenuti s nekim aplikacijama, a onda uzimate koliko vam treba, što je prednost Clouda. Znači, ne morate ništa unaprijed kupiti, već kupujete po potrebi. Kad imate neki projekt, uzmete više toga, a kada ste gotovi, to vratite nazad. Preplatite se na sustav, ne morate kupiti servere i računala, već ih samo koristite, objašnjava Ravnić.

Informacije iz prve ruke

Dragan Sokolović napominje da je GIS Cloud u potpunosti domaći proizvod, djelo domaćih mozgova.

- Namijenjen je industriji, turističkom sektoru i svima onima s  imovinom. Putem inovativne platforme mogu pratiti sve svoje poslovne procese i imati informacije na jednom mjestu, te ih međusobno dijeliti i povezivati. Naglasak je na kolaboraciji suradnika u dijeljenju informacija.

Riječ je o prostornim informacijama; u industriji su to, recimo, informacije o tome gdje se nalazi koji dio imovine, kakav je njezin status, kakva je popunjenost i status dokumentacije, kakve je namjene imovina, prodaje li se ili iznajmljuje, kakvo je stanje održavanja.

Svi radnici koji su u doticaju s održivim proizvodnim procesom imaju informaciju iz prve ruke, kazao je Sokolović te dodao da se ova platforma, među ostalom državama, koristi i u SAD-u, Južnoj Americi, Australiji, Danskoj i Velikoj Britaniji. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter