Pulska grupa približila svijetu našu borbu za prostor

Pulska grupa u Veneciji (Jelena PREKALJ)
Pulska grupa u Veneciji (Jelena PREKALJ)

Bitka za Srđ, radnice Kamenskog, otvoreni Muzil, radnici Jadrankamena i ostale žareće teme hrvatske svakodnevice koje su usko povezane uz borbu za slobodan, neposredan i demokratski prostor centralna su tema hrvatskog paviljona na 13. međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji koja je otvorena danas u prostorima Arsenala i Giardina.

Hrvatsku je predstavila Pulska grupa s izbornikom Tomislavom Pavelićem na čelu, a njihova izložba nosi naziv "Neposredna demokracija zahtijeva neposredan prostor". Osim članova Pulske grupe u kreiranju izložbe sudjeluju i Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Boris Cvjetanović te Siniša Labrović.

Na otvaranju je bilo 200-tinjak ljudi, no formalnog otvorenja nije bilo možda i zbog kašnjenja izaslanstva Ministarstva kulture sa zamjenikom ministrice Berislavom Šipušem na čelu - doministar je kasnio čak 40 minuta, pravdajući se gužvom na cestama u Sloveniji (?!).

Ipak, Šipuš je pohvalio rad Pulske grupe, ali i Ministarstva koje je prvi put za hrvatsko sudjelovanje na bijenalu raspisalo natječaj. Pulsku grupu sačinjavaju arhitekti mlađe generacije Ivana Debeljuh, Vjekoslav Gašparović, Edna i Emil Jurcan, Ida Križaj, Iva Marčetić, Jerolim Mladinov, Marko Perčić, Sara Perović i Helena Sterpin, a ovisno o projektu na kojem rade, grupi pristupaju i ljudi drugih struka.

Postav hrvatskog paviljona, kao što smo rekli, posvećen je kolektivnim borbama za materijalne resurse koje se trenutno odvijaju u različitim hrvatskim gradovima. Rad Pulske grupe izravno se vezuje na zajedničku osnovu - "common ground" - temu ovogodišnjeg bijenala koju je odabrao David Chipperfield.

Postav čine tri komplementarna dijela - kontekst, karta i prostorni uređaji. Kontekst je videoinstalacija autora Igora Bezinovića i Hrvoslave Brkušić, koja tvori tijelo paviljona reproducirajući se kroz niz projekcija na paralelne zaslone. Uz to, tu su i fotografije Borisa Cvjetanovića i videoradovi Pulske grupe. Bijenale arhitekture u Veneciji ostaje otvoreno do 25. studenog, a dodjela nagrada održat će se u srijedu. (GI; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter