Pulska grupa predstavlja se na Forumu

Muzil - bivša vojarna u centru postava Pulske grupe (N. LAZAREVIĆ)
Muzil - bivša vojarna u centru postava Pulske grupe (N. LAZAREVIĆ)

Ove godine u Veneciji se održava 13. međunarodna izložba arhitekture Biennale na kojem će Hrvatsku zastupati Pulska grupa koja će dio svog rada naziva "Neposredna demokracija zahtjeva neposredan prostor" prezentirati večeras na pulskom Forumu s početkom u 21 sat.

Povjerenik i kustos ovogodišnjeg Biennala je David Chipperfield koji je poznat po nizu izgrađenih objekata, a nešto manje i zbog njegovog teorijskog rada. Tema Biennala je common ground ili zajednička osnova i sve formulacije koje podliježu tome", kazao je Leonid Zuban predsjednik Društva arhitekata Istre na konferenciji za novinare u Multimedijalnim centru LUKA.

On je dodao i da je ministarstvo kulture ove godine prvi put raspisalo javni natječaj kako za povjerenika tako i za arhitekte koji će u Veneciji predstavljati našu zemlju.

- Pulska grupa čiji je dugogodišnji rad baziran na postavkama zajedničke osnove zasluženo je pobijedila na natječaju, a povjerenik Hrvatskog nastupa je Tomislav Pavelić. Njima će se pridružiti i umjetnici Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Boris Cvjetanović i Siniša Labrović", kazao je Zuban.

U ime Pulske grupe govorila je arhitektica Helena Šterpin koja je zahvalila svim suradnicima koji su radili na postavu.

- U našem smo se radu osvrnuli na konkretne borbe za materijalne resurse koje se vode u velikom broju gradova u Hrvatskoj. Naravno da nismo uspjeli obuhvatiti sve slučajeve, no to ne umanjuje važnost onih kolektivnih borbi kojih se nismo doticali. Među njima ne postoji hijerarhija i sve su nam jednako važne.

Tema common grounda je tema koju smo u našim radovima već obrađivali. Tu zajedničku osnovu tematiziramo kroz sve borbe sve brojnijih ljudi koji više ne vjeruju u kapitalizam. Grad postaje prostor borbe i važno je da se njoj daje glas kao i potrebi za neposrednom demokracijom što za nas zahtjeva neposredan prostor.

Puljani će moći premijerno pogledati video rad Igora Bezinovića i Hrvoslave Brkušić kao i ranije video radove Pulske grupe. Oni u konačnici sadržavaju sve ove godine borbe koju vodimo za napuštene vojne zone u Puli.

Mi smatramo da je važno da se one otvore građanima na korištenje i važno nam je kazati da građani nisu oni koji te prostore uništavaju već vandali. Važno je izraditi stručne podloge za te prostore i u tome uključiti građane kako bi zajedno planirali prostor, a mi se ovdje prvenstveno dotičemo Muzila, kazala je Šterpin.

Biennale arhitekture u Veneciji kao i nastup Pulske grupe bit će moguće posjetiti od 29. kolovoza do 25. studenog, a Hrvatska će izlagati u prostorima Arsenala. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter