Pulska grupa o Muzilu u madridskom muzeju

Članovi Pulske grupe na predstavljanju u madridskom Muzeju kraljice Sofije
Članovi Pulske grupe na predstavljanju u madridskom Muzeju kraljice Sofije

Članovi Pulske grupe predstavili su prošlog tjedna španjolskoj javnosti u Madridu u Muzeju suvremene umjetnosti kraljice Sofije (Museo Nacional Reina Sofia) alternativne prijedloge građana za poluotok Muzil u Puli.

Gostovanje u najprestižnijem madridskom muzeju s temom Muzila nastavak je rada grupe koja je isto pitanje već prezentirala široj javnosti u Europi, putem primjerice Bijenala mladih umjetnika Mediterana i Europe u Bariju 2008. godine, Bijenalu suvremene umjetnosti u Tirani 2009. godine te Bijenala arhitekture u Veneciji 2012. godine, gdje su predstavljali Republiku Hrvatsku. Prezentacija projekata za Muzil u madridskom muzeju dio je rezidentnog programa na koji je grupa pozvana putem javnog natječaja 2012. godine, ističe se u priopćenju Pulske grupe.

Predavanje Pulske grupe u Madridu dio je projekta "Gradovi u pobuni" koji je dio šire platforme utemeljene na razmjeni iskustava aktivnih pojedinaca, udruga i institucija uključenih u društvene promjene i njihovo predstavljanje široj javnosti.

Pulska grupa je neformalna skupina arhitekata, umjetnika i aktivista koja od 2006. godine djeluje u Puli, pretežno usmjeravajući svoj rad na pitanje osmišljavanja budućnosti napuštenih vojnih zona u gradu. Neki od radova grupe su "Crveni plan Pule", "Katarina dokument", "Plan Mediterraneo" i "Neposredna demokracija zahtijeva neposredan prostor". Grupa je tijekom ljeta 2009. godine organizirala međunarodnu konferenciju "Grad postkapitalizma" u Puli, a jedan od rezultata tog susreta je "Pulska deklaracija".

Posljednja aktivnost kojom se Pulska grupa intenzivno bavi je sudjelovanje njenih članova u građanskoj inicijativi za Muzil "Volim Pulu" čiji je cilj otvaranje i korištenje bivše vojne zone Muzil u Puli. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter