Pulska grupa na pulskom Forumu


Na ovogodišnjoj 13. međunarodnoj izložbi arhitekture Venecijanskom bijenalu, Hrvatsku će zastupati Pulska grupa, koja je dio svog rada pod nazivom "Neposredna demokracija zahtjeva neposredan prostor" prezentirala u petak na pulskom Forumu. Radi se o manjem dijelu onoga što će Pulska grupa i izbornik Tomislav Pavelić te njihovi suradnici Igor Bezinovič, Hrvoslava Brkušić, Boris Cvjetanović i Siniša Labrović predstaviti na hrvatskom paviljonu na Arsenalu koji će biti otvoren 27. kolovoza u 18 sati.

Brojni okupljeni Puljani na Forumu mogli su premijerno pogledati video uradak Igora Bezinović i Hrvoslave Brkušić "Neposredna demokracija zahtjeva neposredan prostor" koji tehnikom kolaža spaja dokumentarne snimke svih većih konflikata građana, građanskih inicijativa, lokalne samouprave i investitora na kritičnim točama gradova u kojima se mimo volje građana okupira i eksploatira ono što bi trebao biti zajednički, neposredan prostor. Uslijedila je projekcija uvoda u klasik Francesca Rosija "Ruke nad gradom" ("Le mani sulla citta"), zatim projekcija nagrađivanog kratkometražnog filma člana Pulske grupe Vjekoslava Gašparovića te raniji radovi grupe kao što su "Otok Katarina" i "Most za Valelungu".

Prije samih projekcija prisutnima se obratio Emil Jurcan iz Pulske grupe koji je svih pozvao da dođu u Veneciju i materijale pogledaju u njihovom pravom postavu te im je poručio da uživaju ovdje na Forumu, na ovom javnom prostoru koji bi trebao biti prostor politike, ali danas to nažalost još uvijek nije. Rad Pulske grupe fokusiran je na bivše vojne zone Pule, a u centru venecijanskog postava bit će bivša vojarna Muzil kojoj građani trenutno ne mogu pristupiti i koja sačinjava veliki dio teritorija grada. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter