Pulska Glazbena škola u EU-projektu Comenius

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ucenice i ucenici prvih razreda srednje Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova iz Pule u srijedu su prezentirali program europskog projekta "Comenius - Multikulturalni muzicki teatar" (MMT) za osnovne i srednje škole, u organizaciji Europske agencije za mobilnost i programe Europske unije.

- U sijecnju ove godine održali smo prvi, radni sastanak radne grupe Comenius partnerstva, u sklopu posjeta Glazbene škole Bad Ischl iz Austrije i Opce gimnazije iz Celja. Glazbena škola Ivana Matetica Ronjgova iz Pule zajedno s koordinatorima projekta "Multikulturalni glazbeni teatar" definirala je prioritete, aktivnosti i ciljeve buduce medunarodne suradnje te smo aplicirali na natjecaj europskih fondova za "Comenius", rekao je koordinator projekta Branko Škara.

Projekt je prihvatila hrvatska agencija za mobilnost te potom i Europska unija, a trajat ce tri godine i obuhvatiti paletu razlicitih aktivnosti, medu kojima se isticu mobilnost te stvaranje glazbenog teatra i didaktickih materijala. Predvideno je ukupno pet posjeta koji ce obuhvacati razmjenu i putovanja razlicitih ansambala ucenika i profesora-mentora na ovom projektu, na relaciji Pula, Celje i Bad Ischl.

- Prvi posjet bit ce Celju, trajat ce od 11. do 14. studenog, a naši ce ucenici prigodnim programom prezentirati svojim kolegama i vršnjacima istarsku glazbu i instrumente. Istovremeno, nastavnici-mentori definirat ce tijek i dinamiku buducih susreta i aktivnosti. Predvidene su radionice pokreta, plesa i autohtone glazbe svih partnera, rekao je Škara.

U srijedu je u prostorima škole predstavljen dio programa kojim ce se ucenici glazbene škole predstaviti u Celju, a to su barbanski balun, pjesma "Draga nam je zemlja" i mantinjada. Važnost ovog projekta istaknula je i ravnateljica Vlada Može, koja je rekla da je to odlican nacin da tradicionalni instrumenti i glazba budu sastavni dio programa škole. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter