Pulska ginekologija europski edukativni centar za carski rez

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Na Odjelu ginekologije pulske Opće bolnice u stručnom je posjetu Ana Josan, specijalistica ginekologije iz Moldavije, koja je na preporuku Nove europske kirurške akademije iz Berlina (New European Surgical Academy - NESA) došla s kolegama razmijeniti iskustva o operativnim tehnikama u ginekologiji. Prvenstveno ju zanima, kaže nam dr. Josan, tehnika carskog reza koja se u pulskoj bolnici primjenjuje duže od deset godina, a implementirao ju je prof. dr. sc. Michael Stark, predsjednik Nove europske kirurške akademije i dugogodišnji prijatelj pulske bolnice.

Nova europska kirurška akademija

- Kolegica iz Moldavije tu je da usavrši neke detalje u vezi operativnog liječenja, u sklopu međunarodne suradnje liječnika. Pulska bolnica dio je mreže bolnica-učilišta, ovlaštenih učiti druge ovoj originalnoj tehnici carskog reza. To je priznanje da ovaj i druge operativne zahvate izvodimo na korektan i posve standardiziran način. Prof. Stark je prepoznao kvalitetu naše ustanove i, evo, uputio liječnicu na edukaciju u Pulu. To je za nas veliko priznanje, kaže prim. dr. sc. Dragan Belci, pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju u pulskoj bolnici.

Riječ je o metodi, pojašnjava dr. Belci, koja pojednostavljuje postupak carskog reza, isključuje nepotrebne kirurške elemente koji su korišteni u tradicionalnoj kirurgiji, što ubrzava oporavak pacijenta. Tehnika više prati anatomiju tijela i tako se izbjegnu oštećenja nekih struktura, što u postoperacijskom tijeku izaziva bol i smanjuje kvalitetu života nakon poroda carskim rezom. Poštivanjem anatomije tijela postižu se i kratkoročni ali i dugoročni rezultati. Oporavak nakon operacije je brz, ne samo po pitanju bolova, nego i drugih fizioloških funkcija, poput mokrenja i stolice, dizanja iz kreveta, lakšeg dojenja, a s manje bolova manji je i rizik od postoperativne depresije. Danas se u pulskoj bolnici 20 posto poroda obavi carskim rezom, u inozemstvu još i više, i jako je važno da ta operacija bude što bezbolnija i što bolje tehnički izvedena s manje komplikacija.

Visoki standardi u javnoj bolnici

Dr. Ana Josan radi u privatnoj bolnici Medpark International Hospital u Chisinau, glavnom gradu Republike Moldavije, i kaže da je ugodno iznenađena visokim standardima liječenja i medicinskih protokola koji se primjenjuju u pulskoj bolnici, iako je riječ o javnoj ustanovi i općoj bolnici. Kaže da se po tome ne razlikuje od privatne bolnice u kojoj ona radi. S dr. Josan u Pulu su doputovali i njezin suprug i sin, koji tijekom njezinog trotjednog stručnog usavršavanja koriste morske blagodati. Stižu zajedno otići i na izlete, pa su tako posjetili i Brijune, a dr. Josan kaže da će se sigurno vratiti, kao turisti. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter