Pulska ginekologija dobila novi digitalni kolposkop

Novi uređaj predstavljen je na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare u pulskoj bolnici
Novi uređaj predstavljen je na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare u pulskoj bolnici

U pulskoj Općoj bolnici, konkretno na ginekologiji, već je u upotrebi novi digitalni kolposkop, najnovija generacija optičko-digitalnog uređaja namijenjenog ranom otkrivanju raka grlića maternice. Donacija je to, i to ne prva, vodnjanske tvrtke Infobip pulskoj bolnici, vrijedna oko 100 tisuća kuna.

- Suvremeni je to uređaj koji nam omogućava da, nakon prvog probira papa-testom, detaljno analiziramo predmaligne lezije, uspoređujemo ih s prethodnim snimkama te u ranijim fazama bolesti, minimalno invazivnim postupcima, liječimo i izliječimo pacijenticu. Ako je bolest uznapredovala, liječenje je skupo, dugotrajno, a ishodi su loši, rekao je dr. Dragan Belci, voditelj ginekološke onkologije u pulskoj bolnici, naglasivši golemu važnost provođenja organiziranih preventivnih pregleda kojima se na vrijeme uspijeva detektirati bolest.

Uz edukaciju u školama i na javnim tribinama te cijepljenje protiv HPV virusa, to su tri metode kojima se možemo kroz neko razdoblje približiti naprednim zapadnim zemljama, naglasio je dr. Belci.

Prema njegovim riječima, godišnje u svijetu od raka vrata maternice umre 200 - 250 tisuća žena, praktički nestane čitav jedan grad poput Rijeke. Nažalost, odaziv hrvatskih građana na pozive za sudjelovanje u nacionalnim programima ranog otkrivanja raka vrlo je mali, negdje 10 - 15 posto. Od 60 tisuća žena, koliko ih je u Istarskoj županiji u dobi od 25 do 65 godina, 20 tisuća njih nije napravilo papa-test tri i više godina. To je velik postotak; Engleska, Danska, Britanija imaju probir od čak 90 posto, tamo devet od deset žena redovno obavlja ovu pretragu, kod nas šest žena.

- Kolposkop se, recimo, koristi i za promatranje madeža. To je zapravo mikroskop, bolje rečeno lupa, optički instrument koji koristimo pri običnom ginekološkom pregledu i umjesto vlastitog oka, koje ima svoja ograničenja, koristimo lupu, potpuno bezbolno, pojasnio je dr. Davor Zoričić, rukovoditelj Djelatnosti porodništva i ginekologije.

Što se lista čekanja tiče, sanacijska upraviteljica pulske bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić kaže da su anulirana čekanja na mamografiju, citološki pregled i citološku punkciju dojke. Smanjene su liste čekanja za kardiološki pregled i nadoknađen je zastoj kod operacija katarakte, nastao zbog štrajka liječnika.

- Problem nam je i dalje UZV štitnjače, na što se čekalo 14 mjeseci, sada 12 mjeseci, i dalje nedopustivo dugo. Čak 60 dana čeka se na pregled fizijatra, oko četiri mjeseca na fizikalnu terapiju, 77 dana na dermatološki pregled.

Velik problem imamo s CT-om, koji nam se u zadnjih mjesec dana pokvario tri puta, a dva dana u kvaru su bila oba aparata, bolnica je bila bez i jednog što smo uspjeli premostiti uz pomoć riječkog KBC-a, kamo smo vozili sve hitne slučajeve, rekla je dr. Hrstić.

Imenovano Povjerenstvo za gradnju nove pulske bolnice

Što se tiče projekta nove pulske bolnice, dobra je vijest da su na prijedlog Sanacijskog vijeća, koji je odobrio ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić, imenovani članovi Povjerenstva za provedbu javnog natječaja za izbor izvođača gradnje nove pulske bolnice. U deveteročlanom povjerenstvu po tri su predstavnika Ministarstva zdravlja, pulske bolnice i Istarske županije. Predsjednica je Ljubica Đukanović, pravnica u Ministarstvu, a njezin zamjenik Valerio Drandić, načelnik Županijske uprave. Članovi Povjerenstva su Biserka Gregurek i Štefica Tošev kao predstavnice Ministarstva, Josip Zidarić i Damir Prhat u ime Županije i Grada Pule, dok bolnicu predstavljaju dr. med. Ivica Fedel, Vladimir Barbić te Goran Paić. (D. PALIBRK, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter