Pulska Fina: 32 zahtjeva za osobnim bankrotom

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U Hrvatskoj je u blokadi oko 330 tisuća građana s dugom većim od 39 milijardi kuna, ali osobni stečaj kao put kojim će pokušati srediti svoje financije kao rješenje zasad vidi 551 građanin. Toliko ih je naime, prema informacijama Fine, od početka godine do jučer podnijelo zahtjev za osobni bankrot što znači da je na taj način izlaz iz blokade pokušalo manje od 0,16 posto građana kojima su računi blokirani, odnosno tek jedan od šest stotina.

Složiti financije

Naime, svi ti građani napravili su prvi korak u stečaju potrošača, podnijeli su zahtjev za izvansudski sporazum i pri tome su prijavili ukupno 230,44 milijuna kuna obveza kod 2.187 vjerovnika. Obveze se mogu prijavljivati dok postupak traje, pa to nije ni konačan iznos dugovanja niti broj vjerovnika. Prema trenutačnim podacima to bi značilo da oni koji su predložili izvansudsku nagodbu u prosjeku duguju oko 418,2 tisuće kuna, što je oko 55 tisuća eura. U prosjeku imaju po pet vjerovnika.

Među građanima koji na taj način pokušavaju posložiti svoje financije su i 32 dužnika iz Istarske županije koji su svoje zahtjeve podnijeli savjetovalištu u Puli. Oni duguju nešto više od 11 milijuna kuna, što znači da je njihov prosječan dug nešto veći od 352 tisuće kuna. Dug su prijavili kod 217 vjerovnika.

Prema podacima Fine u čak 157 slučajeva pokušaj izvansudskog sporazuma je zasad završila neuspješno, odnosno do nje nije došlo. To znači da u 28 posto slučajeva nagodba nije postignuta. To znači da se u 30 dana, koliko taj postupak traje, dužnik i vjerovnici nisu uspjeli dogovoriti oko otplata duga ili je odmah u startu neki vjerovnik odbio takav postupka. Stečaj potrošača tako se umjesto kroz savjetovalište, nastavlja na sudu.

Osiguranje tražbina

Fina je objavila i da se iz mjeseca u mjesec povećava broj predmeta u Upisniku sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika, u kojem su registrirana založna prava na osnovu kojih se vjerovnici nastoje naplatiti. Tako je broj upisa samo u mjesec dana povećan za 2.206 pokretnina (primjerice automobila, računala), ali i prava (primjerice dionica).

Broj upisa krajem lipnja gotovo je dosegnuo 675 tisuća, a među njima je i 172 tisuće vozila, preko 51 tisuće strojeva, gotovo 98 tisuća računala i preko pet tisuća i sedamsto poslovnih udjela. (Jagoda MARIĆ i Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter